STOP THE PRESS!

Young Picasso

Young Picasso

Ohjaus ja käsikirjoitus:  Phil Grabsky
Arvio: 5/5

Vuonna 1881 Espanjan Málagassa syntynyt Pablo Picasso tunnetaan yhtenä kubismi-taidesuuntauksen kehittäjänä. Monille taiteen ystäville on varmasti tuttua miehen myöhäisempi tuotanto, mutta se, miten miehestä tuli se mikä teki hänestä maailmankuulun on varmasti monelle tuntemattomampi tarina.

Mainioiden taidedokumenttien tekijänä tunnettu Phil Grabsky on tarttunut aiheeseen ja tehnyt nuoresta Picassosta dokumentin, jossa käsitellään miehen elämää aina lapsuudesta uran läpimurtotyöhön, Avignonin naiset -teokseen asti. Katsoja pääsee tutustumaan kolmeen eri Picasso-taidemuseoon, jotka sijaitsevat Málagassa, Barcelonassa ja Pariisissa. Ääneen pääsevät asiantuntijoiden lisäksi myös Picasson oma lapsenlapsi Olivier Widmaier Picasso kertomaan tarinaa taiteilijan elämästä ja taiteesta.

Ainakin allekirjoittaneelle taiteilijan nuoruuselämä ja sen aikainen taide oli hieman tuntemattomampaa osastoa, joten siltä osin tämä esitys todella avarsi katsomustani Picasson kehittymisestä sille tasolle, josta hänet parhaiten tunnetaan. Grabsky todella antaa taiteelle ja asiantuntijoille tilaa rauhassa kertoa tarinaansa ja vie kokonaisuutta sujuvasti eteenpäin. Tämä puolitoistatuntinen esitys on todella kiehtova ja opettavainen seikkailu maailmankuulun taiteilijan kehittymisen vaiheisiin.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net