STOP THE PRESS!

Luontosinfonia

Luontosinfonia
Kuva: MRP Matila Röhr Productions

Ohjaus: Marko Röhr
Tuotanto: Hanna Kauppi, Marko Röhr
Kuvaus: Teemu Liakka
Leikkaus: Aapo Lettinen /Benjamin Mercer
Äänisuunnittelu: Juha Hakanen

Musiikki: Panu Aaltio
Orkesteri: Vantaan viihdeorkesteri
Kapelimestari: Erkki Lasonpalo
Orkesterin toiminnanjohtaja: Janne Rönnbäck
Laulaja: Johanna Kurkela
Kuoro: Grex Musicus, johtaja Marjukka Riihimäki

Arvio: 5/5

Joskus tulee eteen sellainen elämyksellinen elokuva, jota ei voi oikeasti sanoin kuvata. Tämä on yksi sellaisista. Luontosinfonia ei ole tarinallinen elokuva, kuten Metsän tarina ja Järven tarina, vaan luonnon suuri sinfoniamainen visuaalinen elämys, joka on parhaimmillaan valkokankaalta katsottuna.

Tämä ’elokuva’projekti sai alkunsa, kun Röhr tiiminsä kanssa päätti juhlistaa Suomen 100-vuotissyntymäpäivää järjestämällä konsertin, jossa Panu Aaltion säveltämä musiikki soi elävän orkesterin säestyksellä. Taustalla näkyi materiaalia noista kahdesta edellisestä elokuvasta. Tämän konsertin henki on taltioitu nyt tähän näyttävään visuaaliseen luontokonserttiin.

Katsojalle tarjotaan näyttävästi luontoa sekä metsässä, vedessä että ilmassa. Röhrin hallinnassa Liakkan taidokas kuvaus, Lettisen ja Mercerin upea leikkaus sekä Aaltion tunnelmallinen musiikki upeasti Vantaan viihdeorkesterin tulkitsemana tuovat katsojalle todellisen luontosinfonian fiiliset suoraan kaikille tuntoaisteille. Itselleni tuli tästä esityksestä mieleen Disneyn legendaarinen Fantasia-animaatio (1940). Tuossakin alussa orkesteri esittäytyy taustalla ja kapelimestari ottaa paikkansa ja sitten koko homma alkaa. Elokuva koostuu myös seitsemästä jaksosta, kuten jaksoihin tuo edellämainittu elokuvakin jakautuu.

Kuten hyvä sinfonia, tämäkin alkaa alkusoitolla jatkuen elämän eri osa-alueille kuten rakkauteen, muodon muutokseen sekä elonkiertoon. En olisi ikinä uskonut, että tämä konsepti voisi toimia valkokankaalla niin hyvin kuin miten se nyt toimi. Siksi Luontosinfoniaa voi pitää erinomaisena visuaalisena käyntikorttina maailmalle kauniista luonnosta ja kiehtovista eläimistä.

Yhden asian haluan vain muistuttaa niille ihmisille, jotka saattavat odottaa tästä jatkoa noille kahdelle aiemmalle luontoelokuvalle. Tämä ei ole sellainen, vaan tämä on aidosti luontokonsertti sen kaikissa merkityksissään. Tunturin tarina on sitten se kolmas osa sarjalle, mutta se onkin sitten ihan toinen juttu.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Traileri: