STOP THE PRESS!

Miehiä ja poikia

Miehiä ja poikia
Kuva: Oktober Oy

Ohjaus ja käsikirjoitus: Joonas Berghäll
Tuotanto: Joonas Berghäll, Satu Majava
Arvio: 5/5

Kymmenisen vuotta sitten elokuvateatteriensi-iltansa saanut Berghällin ja Mika Hotakaisen ohjaama Miesten vuoro tutustui miesten tarinoihin saunomisen ja kuistilla istumisen äärellä. Nyt Berghäll on palanut omalla tavallaan samojen teemojen äärelle ja on syntynyt uusi tarinallinen dokumentti, Miehiä ja poikia.

Tällä kertaa katsojia viedään eri puolelle maata, erilaisiin tilanteisiin ja ihmisiin tutustuen. Jokaisella heistä on omanlaisensa tarina, joka on sekä koskettava että ajatuksia herättävä. On lapsensa huoltajuuden menettänyt isä, menestyvä alkoholin kanssa toilaillut isä, sekä sairauksien kanssa taisteleva vanhempi herra. Mukaan heittäytyy myös ohjaaja itse, joka kertoo tarinansa omasta sairaudestaan ja jopa ihmissuhteen kaipuusta.

Miehiä ja poikia voi reilusti kutsua Miesten vuoro -dokumentin omanlaisekseen jatko-osaksi, sillä molemmissa käsitellään miesten sekä naisten maailmaa miehiseltä näkökannalta. Vaikka miehinen näkökulma tässä onkin, se ei tarkoita sovinistista tai muuten ikävää asennetta, vaan aitoa tarinankerrontaa on luvassa, oikeita nimiä käyttäen.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net