STOP THE PRESS!

Dumbo

(C) Walt Disney Studios Home Entertainment, 2019

Ohjaus: Tim Burton
Käsikirjoitus: Ehren Kruger
Dialogin ja laulujen ohjaus: Carla Rindell
Dialogin käännös: Aki Heinlahti
Laulun käännös: Pekka Lehtosaari
Näyttelijät alkuperäisversiossa: Colin Farrell, Michael Keaton, Danny DeVito, Eva Green, Alan Arkin, Finley Hobbins, Nico Parker
Suomeksi puhutun version tekijät: Ilkka Villi, Jukka Rasila, Eero Saarinen, Pamela Tola, Jukka Puotila, Seera Alexander, Sampo Kovalainen, Aku Laitinen, Petri Hanttu, Rauno Ahonen, Taisto Oksanen
Arvio: 4/5

Sodassa kätensä menettänyt entinen sirkustähti Holt Ferrier (Farrell) palaa takaisin kotisirkukseen, jonka omistaja Max Medici (DeVito) ottaa hänet heti palvelukseensa. Holtin tehtävä yhdessä lapsiensa Millyn (Parker) ja Joen (Hobbins) kanssa on hoivata vastasyntynyttä elefanttia. Eikä kyseessä ole ihan tavanomainen lajin yksilö, vaan sillä on valtavat korvat ja siksi se joutuukin pilkan kohteeksi. Talousvaikeuksissa oleva sirkus myydään juuri lentävän elefantin ansiosta äveriään bisnesmiehen V.A. Vendeveren (Keaton) viihdeimperiumiin, Nyt hän haluaa hyödyntää eläimen vetovoimaa omassa Dreamland -show’ssaan. Pian alkaa muillekin selvitä, että hommassa on kyse jostain muustakin kuin pelkästä showsta.

Vaikka elokuva pohjautuu Disneyn vuonna 1941 valmistuneeseen animaatioklassikkoon, joka puolestaan perustui Helen Abersonin ja Harold Pearlin satukirjaan, on kyseessä täysin Tim Burtonin näköinen elokuva. Ennen kaikkea luvassa on sopiva sekoitus sitä visuaalisesti kieroutunutta maailmaa jota Burtonin jutuissa yleensäkin on, mutta myös sopivasti sellaisia elementtejä, joita ollaan totuttu näkemään näissä uusissa Disney-filmatisoinneissa. Voisinko sanoa, että ”silmäkarkkia kansalle” -tyyliä? Varsinkin digitaalisesti toteutettu Dumbo ja tämän äiti olemuksineen ovat suorastaan häkellyttävän aitoja ja saavat katsojan tunteelliselle tuulelle. Näyttelijäsuoritukset ovat suorastaan mainioita. Lapsia esittävät Parker ja Hobbins ovat rooleissaan luontevia, kuten myös aikuisrooleja vetävät Farrell, DeVito ja Green. Ainoastaan Keatonin roolisuoritus jättää katsojalle hieman viileän katsomiskokemuksen, mutta ehkä se onkin juuri tähän rooliin sopiva. Mene ja tiedä, itseeni se ei oikein kolahtanut. Joka tapauksessa Dumbo on yksi parhaimmista Disney-animaatioihin perustuvista filmatisoinneista tähän mennessä.

Lisämateriaaleina tarjolla on mm. making of -dokumentteja, poistettuja kohtauksia ja Aracade Firen musiikkivideo ”Baby Mine”.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net