STOP THE PRESS!

Shazam!

Shazam!

Ohjaus: David F. Sandberg
Käsikirjoitus: Henry Gayden
Tuotanto: Peter Safran
Näyttelijät: Zachary Levi, Mark Strong, Michelle Borth, Djimon Hounsou, Jack Dylan Grazer, Adam Brody
Arvio: 4,5/5

Neljätoistavuotias Billy Batson (Angel) on menettänyt äitinsä eksyessään torilla erään tapahtuman aikana. Orpokotiin joutunut poika aiheuttaa päänvaivaa uusille huoltajille, Vasquezin pariskunnalle. Muutenkin heillä on kädet täynnä, sillä heillä on neljä lasta. Billy ystävystyy kämppäkaverinsa Freddyn (Grazer) kanssa. Kummatkin ovat todellisia sarjakuvafaneja ja pian Billylle selviää, että on olemassa muutakin kuin normaali todellisuus. Jouduttuaan velhon (Hounsou) luolaan nuorukaiselle paljastuu, että hänet on valittu velhon nimeltä Shazam (Levi) seuraajaksi. Tohtori Sivana (Strong) ei ole mielissään ja aikoo estää sen kaikin keinoin.

Marvelin sarjakuvista tehdyt filmatisoinnit ovat viime vuosina dominoineet vahvasti elokuvamarkkinoita niin, että jopa perinteisen sarjakuvastudion DC Comicsin sarjiksiin perustuvat leffat ovat jäänet altavastajiksi. Aquaman -elokuva osoitti, että taistelu ei ole kuitenkaan hävitty, sillä tekijät ovat löytäneet uudenlaisen draivin päälle. Sama jatkuu myös tässä Shazam! -elokuvassa. Siinä missä kilpailevan studion jutut ovat mahtipontisia ja ähkymäisesti erikoistehosteita täynnä olevia kokonaisuuksia, niin sekä Aquamanissa että tässä tarinat pääsevät paremmin esiin, eikä erikoistehosteilla mässäillä älyttömästi. Siksi DC Comicsin tarinat ainakin allekirjoittanutta viehättävät.

Näyttelijäsuoritukset ovat kautta linjan mainioita. Varsinkin Shazamia esittävä Levi heittäytyy rooliinsa yhtä antautuvaisesti kuin Ryan Reynolds Deadpoolin roolissa. Hieman samankaltaista huumoria on miehelle kirjoitettukin, mutta jälkimmäinen vie roisiudessaan sen verran pidemmän korren, että Shazam jää kiltimmän huumorin hahmoksi. Silti komediallisena sarjiselokuvana se lukeutuu viime aikojen parhaimmistoon.

Lisämateriaalina tarjolla on mm. making of -dokumentteja, pilalle menneitä kohtauksia, kurkistus kulissien taakse jne…

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Warner Bros. Entertainment Inc., 2019

Traileri: