STOP THE PRESS!

Komisario Palmu kutsuu ratkaisemaan murhamysteeriä Turussa

Komisario Palmun erehdys. Kuvassa Taneli Mäkelä.   Kuva: Otto-Ville Väätäinen
Kuvassa Taneli Mäkelä. Kuva: Otto-Ville Väätäinen

Komisario Palmu: ”Murha! Murha on kaikista rikoksista lopullisin, sillä sitä ei voi koskaan sovittaa. Varastetun tavaran voi palauttaa, väärennöksen voi hyvittää…  Mutta murhattua kukaan ei voi koskaan enää palauttaa henkiin.”

Kokki: ”Maanantai. Komisario on filosofisella tuulella.”

Mika Waltarin luoma Komisario Palmu on suomalaisten rakastama hahmo. Vuonna 2005 yleisö äänesti Komisario Palmun erehdys -elokuvan vuodelta 1960 Suomen hauskimmaksi. Kriitikot valitsivat sen Suomen parhaaksi elokuvaksi vuonna 2012. Nyt se nähdään Turun Kaupunginteatterin Päänäyttämöllä Panu Raipian ohjaamana jännitysnäytelmänä, joka saa ensi-iltansa 11. huhtikuuta.

Komisario Palmun erehdys on Tampereen Komediateatterin pitkäaikaisen johtajan Panu Raipian molemmin puolin odotettu ohjaus Turun Kaupunginteatteriin. Aiemmin hän on tuonut mukanaan Turkuun Kyllä isä osaa (2015) ja Päämäärä tuntematon (2019) vierailuesitykset. Rapiaa kiinnostaa klassikkonäytelmässä erityisesti sen vahva tarina. ”Omassa teatterikäsityksessäni ovat aina olleet keskiössä nimenomaan tarinat. Tarina joko vie minut mukanaan tai ei. Tässä esityksessä hyvän tarinan lisäksi tarjolla on jännitystä. Palmu-tarinoiden suosiosta huolimatta en usko monenkaan muistavan, kuka sen Bruno Rygseckin oikein murhasi”, Raipia naureskelee.

Komisario Palmua esittää suosikkinäyttelijä Taneli Mäkelä, joka näkee oman nimiroolinsa tribuuttina lapsena ihailemalleen Joel Rinteen roolityölle. ”Emme lähteneet keksimään pyörää uudelleen, vaan esitys kunnioittaa elokuvien viitoittamaa tuttua ja tykättyä linjaa. Uskomme, että sitä yleisö meiltä odottaakin”, Mäkelä kertoo hahmonsa rakentamisesta. Murhamysteerissä on mukana myös 11 muuta kaupunginteatterista tuttua näyttelijää.

Jani Uljaksen lavastama ja Tiina Valkaman puvustama näytelmä sijoittuu 30-luvun yläluokkaiseen kartanomiljööseen. Kolmen poliisihahmon, Palmun, Kokin ja Virran, keskinäisen dynamiikan lisäksi esitys huvittaa ajankuvaan liittyvällä herttaisuudellaan. Komisario Palmun johdolla rikoksia kun ratkaistaan suurennuslasin avulla, eikä dna-testeistä ja modernista teknologiasta ole tietoakaan. Luvassa on siis kodikasta nostalgiaa Päänäyttämön täydeltä.

Komisario Palmun erehdys -esityksiä nähdään keväällä 11 ja näytökset jatkuvat syyskaudella. Liput ovat myyneet ennakkoon erinomaisesti, joten ostoksille kannattaa suunnata ajoissa, mikäli haluaa välttää viime hetken jännitysnäytelmän lippuluukulla.

Komisario Palmun erehdys

Ensi-ilta 11.4.2019 Turun Kaupunginteatterin Päänäyttämöllä
Liput 18-46 €

Tekijät:

Teksti: Mika Waltari
Ohjaus: Panu Raipia
Dramaturgia: Joel Elstelä
Lavastussuunnittelu: Jani Uljas
Pukusuunnittelu: Tiina Valkama
Valosuunnittelu: Petri Suominen
Äänisuunnittelu: Eero Auvinen, Mikko Hellström
Naamioinnin suunnittelu: Anna Kulju ja Minna Pilvinen

Rooleissa: Teemu Aromaa, Thomas Dellinger, Eila Halonen, Minna Hämäläinen, Stefan Karlsson, Mika Kujala, Ella Lahdenmäki, Taneli Mäkelä, Kimmo Rasila, Severi Saarinen, Riitta Salminen, Markus Ilkka Uolevi