STOP THE PRESS!

Sielun silmä – Uusi näyttely Gallen-Kallelan Museossa

Jenni Tieaho: Musta joutsen, kuva: Jenni Tieaho
Jenni Tieaho: Musta joutsen, kuva: Jenni Tieaho

Gallen-Kallelan Museossa 11.5. – 8.9.2019 

Gallen-Kallelan Museolla tarkennetaan katse siihen, mitä ei tavanomaisin silmin voi nähdä 

Okkultismi ja esoteeriset liikkeet nousivat ennennäkemättömään suosioon 1800-luvun lopulla. Monet taiteilijat innostuivat spiritualismista, teosofiasta ja psyykkisten ilmiöiden tutkimuksesta, jota myöhemmin alettiin kutsua parapsykologiaksi.

Selvänäköisyydestä (ransk. clairvoyance) tuli yksi ajan kiehtovimmista puheenaiheista. Monet uskoivat, että kuudennen aistin ja sielun sisäisten silmien avulla saattoi havaita todellisuuden hienojakoisempia, tavanomaisesti näkymättömiksi jääviä tasoja.

Spiritualismia, energioita ja eteerisiä kehoja kultakauden taiteessa

Gallen-Kallelan Museon uusi näyttely valottaa tunnettujen suomalaistaiteilijoiden ja heidän teostensa yhteyksiä selvänäköisyyteen. Miten spiritualistiset henkivalokuvat ja psyykkinen tutkimus vaikuttivat vuosisadanvaihteen taiteeseen? Miten taiteilijat kuvasivat todellisuuden näkymättömillä tasoilla liikkuvia energioita ja eteerisiä kehoja?

Näyttely keskittyy erityisesti vuosisadanvaihteen taiteeseen. Akseli Gallen-Kallelan lisäksi näyttelyn taiteilijoita ovat muun muassa Pekka Halonen, Hugo Simberg, Beda Stjernschantz, Ellen Thesleff, Sigrid af Forselles ja Sigurd Wettenhovi-Aspa. Mukana on myös myöhemmin 1900-luvulla tehtyjä teoksia muun muassa Ester Heleniukselta ja Eemu Myntiltä.

Näyttely perustuu uusimpaan tieteelliseen tutkimukseen

Näyttely pohjautuu pääosin kuraattorina toimineen taiteen- ja uskonnontutkija Nina Kokkisen väitöstutkimukseen, joka tarkastetaan Turun yliopistossa avajaisia edeltävällä viikolla (4.5.2019). Tutkimus tarkastelee Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Hugo Simbergin teoksia ja niiden ympärillä käytyä aikalaiskeskustelua. Se selvittää, millaisen roolin esoteerisuuteen taipuva henkisyys heidän taiteessaan sai. Tutkimus osoittaa suomalaistaiteilijoiden ammentaneen ideoita taiteeseensa, työskentelyynsä ja taidekäsitykseensä muun muassa teosofiasta, spiritualismista, psyykkisestä tutkimuksesta, swedenborgilaisuudesta ja vapaamuurariudesta.

Kokkisen väitöstutkimus julkaistiin 18.4.2019. Huhtikuussa ilmestyy myös tiede- ja tietokirjakustantamo Vastapainon julkaisema, tutkimuksen pohjalta tehty tietokirja Totuudenetsijät – Esoteerinen henkisyys Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Hugo Simbergin taiteessa.

https://vastapaino.fi/sivu/tuote/totuudenetsijat/2449998

Musta joutsen ja muita kummia näkyjä museon pihalla

Samaan aikaan Sielun silmä -näyttelyn kanssa avautuu museon piha-alueella Jenni Tieahon ympäristötaidenäyttely Musta joutsen. Se on samalla Tieahon 20-taiteilijajuhlavuoden näyttely. Hänen taiteellisen työskentelynsä lähtökohdat ovat suomalaisessa mytologiassa ja myyttisessä metsätarustossa. Näyttelykokonaisuus koostuu kahdeksasta viime vuosina valmistuneesta ympäristötaideteoksesta. Teosten materiaaleja ovat muun muassa puu, tervattu paju ja Suomen luonnon kasvien osat.

Lisätietoja Musta joutsen -näyttelystä