STOP THE PRESS!

Muodonmuutoksia – tieteen ja taiteen kesä

KLOROFYLLI – VALOHERKKÄ PIGMENTTI

”Kun jokin palaa, se saa kauas ulottuvan valokäden, kun se mikä palaa on niin iso kuin tähti, vaikka meidän aurinkomme, valokäsi ulottuu silittämään lehden pintaa, siihen aukeaa ovi, tuhansia pieniä ovia, joista valo pääsee sisään.” Ote Tiina Poutasen ääniteoksesta ”Ovi lehdessä”

”Klorofylli – valoherkkä pigmentti” on tutustumisretki lehtivihreän ihmeelliseen maailmaan. Klorofylliä eli lehtivihreää on vihreiden kasvien kloroplasteissa eli viherhiukkasissa. Niissä tapahtuu elämälle tärkein kemiallinen reaktio: auringon säteilyenergian sitominen kemialliseksi energiaksi – fotonien muodonmuutos. Klorofyllistä on moneksi: hapen tuottajaksi, auringon energian sitojaksi ja sitä kautta koko maapallon ruokkijaksi sekä ilmaston lämpenemisen torjujaksi. Ei mikään pikkutekijä siis!

Muodonmuutoksia ry:n taidetta ja tiedettä yhdistävä näyttely esittelee seuraavien taiteilijoiden tulkintoja aiheesta ja aiheen liepeiltä: Dotti Cichon (USA), llkka Halso, Heta Laitakari, Heli Mäkinen, ONnelliset ihmiset, Marja Pirilä, Tiina Poutanen, Piritta Pääkkö, Sanni Seppo, Pia Suhonen, Merja Tanhua, Anu Tuominen, Anja Tyrväinen ja Marjukka Vainio. Jyvämakasiinin näyttelyssä kuullaan lisäksi Tiina Poutasen käsikirjoittama ääniteos, jonka äänisuunnittelusta vastaa Katri Puranen ja ääninäyttelijänä kuullaan Ida Sofia Fleming. Näyttelyn kuunnelma on tuotettu yhteistyössä Pälkäneen kunnan kulttuuripalveluiden kanssa.

Avoinna yleisölle: 29.6. -31.8.2019, avoinna ti-la 10-15

AIKAMATKA LUKUTAITOON

”Minua kutsutaan Ainuksi. Isäni on hylkeenpyytäjä, äiti parantaja. Jos voisin nyt puhua sinulle, jos sinä voisit puhua minulle, emme ymmärtäisi toisiamme. Kieli, jota puhun kuoli pois, tai se muuttui vähitellen siksi kieleksi, mitä sinä puhut. Mikään ei ole varmaa. ” Ote Outi Nummen kirjoittamista näyttelyteksteistä.

”Aikamatka lukutaitoon” -näyttely kertoo Suomen luku- ja kirjoitustaidon historiasta tarinoin, kuvin ja tietoiskuin. Myös taide on näyttelyssä vahvasti läsnä. Teoksia on Tiina Poutaselta ja Emmi Niemiseltä ja kuullaanpa näyttelyssä myös äänitaidetta: Karoliina Kantelisen itkuvirsi lukutaidosta! Näyttely on osa Pälkäneen lukutaitovuoden ohjelmistoa. Tuotanto: Pälkäneen kunnan kulttuuripalvelut ja Muodonmuutoksia ry, OKM:n tuella.

Avoinna yleisölle: 29.6. – 30.11.2019, avoinna ti-la 10-15 (syyskuukaudet 10-14)

Paikka: Kulttuurikeskus Mikkolan Navetta, Navettakalleria, Keskitie 5, Luopioinen, Pälkäne. https://www.mikkolannavetta.fi