STOP THE PRESS!

Matti Kassilan kunniatuoli paljastetaan Orionissa 18.5. klo 16

Elävän Kuvan Keskus ELKE ry paljastaa elokuvateatteri Orionissa elokuvaohjaaja Matti Kassilan kunniatuolin muistolaattoineen lauantaina 18.5.2019 klo 16.00. Paikalla on myös Matti Kassilan omaisia. Tilaisuudessa esitetään elokuva Komisario Palmun erehdys (1960), joka on valittu kriitikkoäänestyksessä kaikkien aikojen parhaaksi kotimaiseksi elokuvaksi. Se oli myös Matti Kassilan oma lempielokuva omien ohjauksiensa joukossa. Elokuvan jälkeen ohjaaja Heikki Kujanpää kertoo suhteestaan Kassilaan ja pohtii elokuvan ja teatterin tekemisen eroja. Kujanpää ohjasi näytelmän Kaasua, komisario Palmu Helsingin kaupungin teatteriin viime syksynä.

Viime joulukuussa kuollut Matti Kassila oli suomalaisen elokuvan suuria nimiä. Monipuolinen ura ulottui kuudelle vuosikymmenelle, aina vanhan suomalaisen elokuvan studiokaudelta 1990-luvulle kotimaisen elokuvan uuteen nousuun asti. Kassila oli erinomainen kirjoittaja ja hyvä henkilöohjaaja. Lisäksi hänen elokuvansa ovat erittäin elokuvallisia. Elokuvia esitettiin myös kansainvälisillä festivaaleilla. Rouenin pohjoismaisilla elokuvajuhlilla hän sai Grand Prix´n elokuvastaan Ihmiselon ihanuus ja kurjuus. Hänelle myönnettiin Pro Finlandia -mitali, elokuvataiteen valtionpalkinto, professorin arvonimi ja Betoni-Jussi elämäntyöstä. Kassila oli myös Suomen Elokuvaohjaajaliiton kunniajäsen.

Elokuvateatteri Orion on esittänyt tänä keväänä Matti Kassilan elokuvien sarjan, joka huipentuu nyt esitettävään Komisario Palmun erehdykseen. Elokuva perustuu Mika Waltarin salapoliisiromaaniin. Pääroolissa on järeä Joel Rinne, jota säestävät apulaisina ikimuistettavasti Matti Ranin ja Leo Jokela. Elokuva etenee notkeasti jännitystä ja huumoria yhdistellen. 1930-luvun Helsinki herää henkiin taitavasti rakennetun epookin myötä.

Matti Kassilan elokuvien sarjan ovat järjestäneet Risto Jarva -seura ja ELKE ry. ELKE:n ylläpitämä elokuvateatteri Orion aloitti toimintansa uudelleen helmikuun lopulla. Teatteri esittää monipuolisesti laatuelokuvaa, niin uutta kuin vanhaakin tuotantoa. Ohjelmistossa on myös tekijävierailuja ja muita tapahtumia.

Lisätiedot ja liput: www.cinemaorion.fi