STOP THE PRESS!

Kuollut mies -trilogia (Kuollut mies rakastuu, Kuollut mies vihastuu ja Kuollut mies kummittelee)

Kuollut mies rakastuu (vuodelta 1942)
Ohjaus ja käsikirjoitus: Ilmari Unho perustuen Simo Penttilän alkuperäiskäsikirjoitukseen
Rooleissa: Hilkka Helinä, Joel Rinne, Tauno Majuri, Reino Valkama, Paavo Jännes, Santeri Karilo, Wilho Ilmari, Pentti Saares
Arvio: 3/5

Rikollisjoukko on vakoillut helsinkiläistä varatuomari Timo Aarmania (Majuri) ja hänen isäänsä konsuli Fredrik Aarmania (Jännes). Syy on se, että konsulin hallussa on salaista tietoa Lopez-nimisestä rikollispomosta. Timo kertoo tästä asiasta ”kuolleelle miehelle” eli eversti Rainer Sarmolle (Rinne). Kappas vaan, kun kotiapulainen jää rysän päältä kiinni, joutuu Sarmon käsittelyyn ja osoittautuu rikollisryhmän kätyriksi. Toinen apulaistyttö onnistuu kuitenkin tämän pelastamaan. Pian Sarmolle selviää, että suomalaissyntyinen rikollispomo Thomas Gardener on havittelemassa Lopezin papereita. Kuollut mies aikoo vaihtaa paperit hämätäkseen herroja.

Kuollut mies vihastuu (1944)
Ohjaaja: Ilmari Unho
Käsikirjoittaja: Simo Penttilä, Ilmari Unho
Rooleissa: Joel Rinne, Regina Linnanheimo, Kaija Rahola, Reino Valkama, Ville Salminen, Rauli Tuomi, Eine Laine, Ture Junttu

Arvio: 3/5

Tapahtumat sijoittuvat Helsinkiin jatkosodan aikoihin. Saarmo ja hänen ystävänsä kapteeni evp. Mikko Vehmer (Valkama) ovat päässeet vahingossa venäläisen liigan kintereille. Tämän ryhmän tarkoituksena on tuottaa väärennettyä rahaa. Herrat tapaavat nuoren naisen Leila Vartan (Rahola), joka on huolestunut kadonneesta veljestään Raimosta. Kaappauksen takana on Josef Hakim -niminen (Salminen) ilkimys, jolla on todellakin ikävät aikeet mielessä.

Kuollut mies kummittelee (1952)
Ohjaaja: Jorma Nortimo
Käsikirjoittaja: Jorma Nortimo, Simo Penttilä, perustuen Penttilän aiheeseen
Pääosat: Joel Rinne, Hilkka Helinä, Reino Valkama, Mai-Brit Heljo
Arvio: 4/5

Arvokkaan maa-alueen omistaja on murhattu. Hänen jättämänsä salaperäinen kirje aiheuttaa sellaisen rikollisuuden vyyhdin, että sen selvittämiseen tarvitaan Kuollut mies.

Näiden elokuvien suhteen voi sanoa, että ne ovat aikansa tuotoksia, eikä niitä voi oikein verrata nykyelokuvien tasoon. Näissä on kuitenkin oma viehätyksensä, jota ei enää nykyelokuvissa näe eikä koe. Parasta elokuvissa on omalaisensa ’kotikutoinen’ filmnoirmaisuus sekä teatraalinen näyttelijätyö. Koska viimeinen elokuva, Kuollut mies kummittelee, on tehty lähes kymmenen vuotta Kuollut mies -elokuvan jälkeen, huomaa siinä hyvinkin siirtymisen 50-luvun tyyliin ja visuaalinen puoli on jo hieman modernisoitunut. Mutta eipä se haittaa, sillä tarina toimii mainiosti. Mieleeni Rinne/Valkama-kaksikon näyttelijäsuorituksista tulee tässä elokuvatrilogiassa Outsiderin luomat Pekka Lipponen ja Kalle Kustaa Korkki, joita herrat esittivät elokuvassa Kalle Kustaa Korkin seikkailut (1949). Niin samanlaisesti herrat vetävät roolinsa ja olipa tuonkin elokuvan ohjaajana kahden ensimmäisen Kuollut mies -elokuvan ohjaaja Unho.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by VLMedia, 2019