STOP THE PRESS!

Tuliportaat 1-3

Tuliportaat

Ohjaus: Kurt Nuotio
Käsikirjoitus: Irmeli Castrén
Rooleissa: Sylvi Salonen, Tapani Perttu, Olavi Levula, Anu Pekkarinen, Teemu Lehtilä, Mikko Hänninen, Fred Negendanck, Kaarina Turunen, Joonas Saartamo, Kristiina Elstelä, Esko Hukkanen, Eppu Nuotio, Seppo Pääkkönen, Anu Sinisalo, Toni Wahlström, Markku Maalismaa, Stina Engström, Minna Turunen, Petra Karjalainen, Mikael Andersson, Elina Skvortsova, Heikki Nousiainen, Martti Järvinen, Åke Lindman 
Arvio: 5/5

Sodan jälkeen Yrjö Ranta ja Elias Kaitala perustivat menestyksekkääksi muodostuneen Lehtitalo-yhtymän. Kaitalan kuoltua vahvaksi voimanaiseksi yhtiössä nousi miehen leski Sylvi (Salonen). Hänen tehtävänään on pitää poikansa Caroluksen (Perttu) puolia Rantaa vastaan yhtiössä. Mutta kohtalo puuttuu peliin Rannan sairaskohtauksen aiheuttaman kuoleman johdosta. Vaikka Ranta onkin siirtänyt omat osakkeensa pitkään ulkomailla olleelle pojalleen Laurille (Hänninen), niin Caroluksesta tulee yhtiön toimitusjohtaja. Kun pelistä tulee kovaa ja ihmissuhdesotkuja syntyy, niin luvassa on kelpo draamaa.

Vaikka tämän 16-osaisen sarjan valmistumisesta on kulunut jo parisenkymmentä vuotta, niin sen teemat ja tarina eivät ole yhtään vanhentuneet. Oikeastaan ne ovat ajankohtaisempia kuin koskaan ja toimivat draamallisestikin erittäin hyvin tänäkin päivänä. Tietenkin visuaalisesti sarja on hivenen vanhentunut, mutta hyvin kirjoitettu draama korjaa tuonkin ongelman. Castrénin käsikirjoitus on yhdistelmä taidokasta tv-draamaa sopivasti saippuaoopperamaisella kuorrutuksella viimeisteltynä. Kun hommaan lisätään taidokkaat ja luonteikkaat näyttelijäsuoritukset mestarillisella ohjauksella, niin melkolailla yksiin hienoimpiin 90-luvun tv-draamoihin tämä kuuluu.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net