STOP THE PRESS!

Menestysteos Auschwitzin tatuoija on myynyt moninkertaisesti äänikirjana painettuun kirjaan verrattuna

Äänikirjat muodostavat jo merkittävän osan hittikirjojen myynnistä. Kevään menestysteos Auschwitzin tatuoija on myynyt moninkertaisesti äänikirjana painettuun kirjaan verrattuna.

Auschwitzin tatuoija

Suomi lukee -tutkimuksen mukaan suomalaiset ostivat painettuja kirjoja kolme miljoonaa kappaletta vähemmän kuin vuonna 2013. Äänikirja on kuitenkin alkanut korvata perinteisen myynnin aukkoja. Kustannusosakeyhtiö Aula & Co:n tammikuun lopussa julkaisema Heather Morrisin kirja Auschwitzin tatuoija on myynyt monta kertaa enemmän äänikirjana kuin painettuna. Yhteensä kirjaa on myyty tähän mennessä jo yli 15 000 kappaletta.

BookBeatin Suomen liiketoiminnasta vastaava Sari Forsström uskoo, että äänikirjat ovat saavuttaneet erityisesti uusia lukijoita.
”Tilastojemme mukaan  suurin kuluttajaryhmä ovat 25-34-vuotiaat naiset. Tämä ryhmä on kirjojen ostotutkimuksissa ostanut kirjoja vähemmän kuin muut, vanhemmat, ikäluokat.”

Äänikirjojen kuuntelutrendit ovat Forsströmin mukaan samanlaisia kuin muissa maissa. Tämä näkyy esimerkiksi Auschwitzin tatuoijan kuuntelutavoista. ”Kirjaa aletaan meillä innokkaasti kuunnella heti suoraan (sitä ei siis niinkään tallenneta lukulistalle odottamaan) ja useimmat kuuntelevat sen loppuun. Siitä suuri myynti tulee: se on otteessaan pitävä kirja, joka kiinnostaa heti ja lähtökohtaisesti. Kirja on ollut iso menestys muissakin maissa, joten suomalaiset on tässä ihan samanlaisia kuin muut.”

Heather Morrisin Auschwitzin tatuoija on romaani tosielämän henkilöstä Lale Solokovista, joka päätyy toisen maailmansodan aikaa keskitysleirille. Hänestä tulee leirin tatuoija, jonka tehtävä on tatuoida vankinumerot leirille saapuvien käsivarsiin. Nopeasti Lale rakastuu erääseen naisvankiin Gitaan, ja heidän yhteiseksi tavoitteekseen tulee päästä keskitysleiriltä pois hengissä.

Kirjan oikeudet on myyty 43 maahan. Sen pohjalta kuvataan paraikaa minisarjaa, joka on tarkoitus esittää ensi tammikuussa, Auschwitzin vapautumisen 75-vuotispäivän tienoilla.