STOP THE PRESS!

Salkkari-tähti Monika Lindeman innostaa lukemaan Lappeenrannassa

Lukuliike koulussa -kampanjassa on mukana nuorille tuttuja esikuvia. 

Monika Lindeman. Kuva: Eero Kokko
Monika Lindeman. Kuva: Eero Kokko

”Mielikuvitukseen uppoutuminen on ehdottomasti parasta lukemisessa”, toteaa näyttelijä Monika Lindeman Lukuliike-koulutapahtumassa Kimpisen koululla Lappeenrannassa. Lindeman on tullut tutuksi muun muassa rikosetsivä Linda Eerikäisen roolista draamasarjassa Salatut elämät. Tämän lisäksi näyttelijä kiertää puhumassa koululaisille lukemisen merkityksestä.

 ”Kirjat vaikuttivat siihen, että minusta tuli näyttelijä”, Lindeman kertoi.

Roope Lipasti. Kuva: Tara Jaakkola
Roope Lipasti. Kuva: Tara Jaakkola

Lukuliike koulussa -kampanjaan haki mukaan 800 koulua, joista 40 saa suuremman Lukuliike -koulutapahtuman tänä lukuvuonna. Korvenkylän koululla Lappeenrannassa 20.5. oppilaita innostaa lukemaan Monika Lindemanin lisäksi tähtikirjailija Roope Lipasti

Tällä hetkellä nuorten into lukea laskee, minkä takia opettajat ympäri Suomen ovat toivoneet vetoapua lukemisen edistämiseen.  Lukuliike koulussa -kampanjaan on valikoitunut suomen- ja ruotsinkielisiä nuorten esikuvia eri aloilta. Julkisuuden henkilöt voivat omilla tarinoillaan ja esimerkillään saada vähänkin lukevan lapsen ja nuoren tarttumaan kirjaan

Kampanjassa esiintyjät kertovat omasta lukuharrastuksestaan, lukemisen merkityksestä omaan elämäänsä sekä työstään. Tarkoitus on osoittaa, että lukemista tarvitaan monen osaamisen taustalla ja muistuttaa nuoria siitä, että kirjat ja kirjallisuus kuuluvat myös heille.

Lukuliikkeen taustalla on opetus- ja kulttuuriministeriön asettama, lukemisen ja lukutaidon parissa toimivista asiantuntijoista koostuva Lukutaitofoorumi, joka julkaisi syksyllä 2018 ehdotuksensa lukutaidon ja lukemisharrastuksen kehittämiseksi. Jo nyt lukutaidon ja -innon edistämiseksi tehdään paljon arvokasta työtä, johon liittyvää tietoa ja osaamista on pyritty kokoamaan yhteen Lukuliikkeeksi.