STOP THE PRESS!

Rankka päivä (Falling Down)

rankka_paivaOhjaus: Joel Schumacher
Käsikirjoitus: Ebbe Roe Smith
Tuotanto: Arnold Kopelson, Herschel Weingrod
Pääosissa: Michael Douglas, Robert Duvall, Barbara Hershey, Rachel Ticotin
Arvio: 5/5

San Franciscon kadut -tv-sarjalla oman näyttelijäuransa aloittanut Michael Douglas on tehnyt melkoisen työn noustakseen kuuluisan isänsä, Kirk Douglasin varjosta. Varsinkin uran alkupuoli sai todella ilmaa siipien alle, kun herra tuotti Milos Formanin ohjaaman elokuvan ”Yksi lensi yli käenpesän”. Tämän jälkeen ura on ollut suoranaista nousua, joka huipentui vuonna 1988 valmistuneeseen ”Wall Street” -elokuvaan. Tuossa elokuvassa hän näytteli pörssikeinottelija Gordon Gekkoa niin hyvin, että pokkasi seuraavana vuonna roolistaan parhaan miespääosan Oscarin. Sen jälkeen herran ura on ollut tasaista. Enää näytettävää isäukolle ei ollut, joten valinnan varaa on ollut. Sekä hyviä, että huonojakin rooleja on vuosien varrelle sattunut. Ehdottomasti paras herran 90-luvulla tekemä näyttelijätyö nähdään Joel Schumacherin ohjaamassa elokuvassa ”Rankka päivä”.

Douglas esittää William Fosteria eli D-Fencea, joka on ihan tavallinen amerikkalaismies, joka on ns. työpäivänsä jälkeen menossa kotiin viettämään tyttärensä syntymäpäivää. Liikenne on ruuhkautunut pahasti ja aurinko kuumottaa sen verran, ettei edes auton ilmastointi auta. D-Fence kyllästyy ruuhkaan ja päättää kävellä suoraan kotiin. Matka ei todellakaan ole niin lyhyt, vaan hän joutuu kohtaamaan amerikkalaisen yhteiskunnan erilaiset puolet kuten natsikauppiaan, katujengit, hampurilaisravintolat ja jopa ökyilevät golfarit. Hänen peräänsä säntää samana päivänä eläkkeelle jäävä ja vaimonsa mäkättämiseen kyllästynyt Martin Prendergast (Robert Duvall), joka saa nuoren työparinsa aivan ihmettelemään, onko tämä todellakaan jäämässä eläkkeelle. Kissa ja hiiri -leikki on alkanut ja kuka selviääkään voittajana tästä kilpajuoksusta.

Ebbe Roe Smithin käsikirjoitus liikkui eri tuottajilla pitkän aikaa ja kukaan ei oikein tahtonut kiinnostua tästä jutusta. Eräänä päivänä käsikirjoitus ilmestyi tuottaja Arnold Kopelsonin käsiin ja loppu onkin sitten historiaa. Hyvä niin, sillä näin tiukkaa yhteiskunnallista trilleriä saa kyllä todellakin etsiä. Tässä elokuvassa saavat kyytiä amerikkalaisen yhteiskunnan lähes joka osa kauppiaista töykeisiin eläkeläisiin. En yhtään ihmettele Douglasin haastattelussa sanomaansa, ettei tällaista elokuvaa voisi enää tehdä. Ei varmaankaan, sillä nykyisestä maailmasta (varsinkin Suomessa) ei todellisista ongelmista voida puhua, vaan yritetään peitellä ne maton alle. Siksi Rankka päivä on yhä tänäkin päivänä hyvin ajankohtainen elokuva, vaikka tapahtumat sijoittuvat juuri 90-luvun alkupuolelle. Lisäksi elokuva on kahden vahvan miesroolin hallitsema. Douglas vetää roolinsa niin taitavasti, ettei katsoja ole aivan varma, onko hän hyvä vai paha. Toisaalta Duvallin esittämä poliisi on myös samalla linjalla, onko hän mies hyvä vaimolleen vai huono – hyvä poliisi hän ainakin on. Rankka päivä on yksi 90-luvun parhaista trillereistä, joka ei ole kärsinyt ajan hammasta ollenkaan.

Lisämateriaalina tällä blu-ray -levyllä on ohjaaja Joel Schumacherin ja Douglasin kommenttiraita, Douglasin haastattelu ja elokuvatraileri.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Warner Bros., 2009

Traileri: