STOP THE PRESS!

Alvar Aalto -museon kesänäyttely tuo esiin uuden näkökulman Alvar Aallosta ja hänen tuotannostaan

”Lyödään ne hepnaadilla!”. Alvar Aalto valokuvissa piirtää uuden kuvan Alvar Aallosta ja hänen tuotannostaan, kun valokuvat ovat tarinan kertojina museon kesänäyttelyssä. Näyttely tuo päivänvaloon ennennäkemättömän valikoiman arkkitehtuurivalokuvia Alvar Aalto -museon arkistosta. Se tarjoaa uudenlaisen näkökulman modernin arkkitehtuurin suurimpiin nimiin kuuluvan arkkitehdin tuotantoon ja elämään valokuvissa.

Alvar Aalto (1898-1976). Kuva: Elissa Aalto, 1960-luku, Alvar Aalto -museo.
Alvar Aalto (1898-1976). Kuva: Elissa Aalto, 1960-luku, Alvar Aalto -museo.

”Näyttelyn runkona ovat Alvar Aallon itsensä valitsemat valokuvat, joista koottiin hänen tuotantoaan laajasti esittelevä näyttely Firenzen Palazzo Strozziin, Italiaan vuonna 1965. Tämä suurnäyttely oli ensimmäinen laatuaan ja nosti Alvar Aallon esiin yhtenä aikamme suurimmista arkkitehdeista”, kertoo näyttelyn kuraattori, taidehistorioitsija Asko Mäkelä.


Näyttelyyn valitut arkkitehtuurivalokuvat tuovat esiin, kuinka eri aikakausien valokuvaajat ovat nähneet Alvar Aallon rakennukset sekä hänen persoonansa. Alvar Aalto ymmärsi jo varhain valokuvan merkityksen oman arkkitehtuurinsa markkinoinnissa. Aalto käytti aikansa parhaimpia valokuvaajia, kuten Gustaf WelinEino MäkinenHeikki Havas ja Kari Hakli. Merkittävä rooli näyttelyssä on myös museon omien valokuvaajien, Martti Kapasen ja Maija Holman kuvilla.Valokuvataiteella oli Aallon perheessä tärkeä sija. Aaltojen ystäväpiiriin kuului muun muassa maailmankuulu unkarilainen valokuvataiteilija Lazlo Moholy-Nagy. Kiinnostus modernistiseen valokuvaan näkyy Aaltojen omassa perhealbumissa. Sen kuviin ikuistettiin perheen lapset ja arkkitehtitoimiston työtoverit, ajankohtaiset rakennusprojektit ja juuri valmistuneet arkkitehtuurikohteet osin kokeellisista kuvakulmista.

Matkoilla kuvatut kaupunkinäkymät tai rakennusten materiaalit ja yksityiskohdat saattoivat myöhemmin ilmestyä mukailtuina teemoina Aallon arkkitehtuuripiirustuksiin ja saada uuden tulkintansa modernin arkkitehtuurin muodossa.

Alvar Aalto -museon kuva-arkiston valokuviin perustuvan näyttelyn on koonnut taidehistorioitsija Asko Mäkelä. Näyttelyn visuaalisesta ilmeestä vastaavat Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja, arkkitehti Tommi Lindh ja graafinen suunnittelija Tiina Ekosaari. Näyttelyn yhteistyökumppani on  Näyttely on suunniteltu kiertonäyttelyksi. 

Näyttelyn oheisohjelmaa


lauantaina 18.5. klo 15.00 selvitetään, mikä osuus valokuvilla on ollut Alvar 5.00 Aallon nousussa kansainväliseksi arkkitehtuurin esikuvaksi. Taidehistorioitsija Asko Mäkelän opastamalla kierroksella kuullaan myös kuinka museonäyttely muotoutuu. 

lauantaina 18.5. klo 15.00-18.00 kokeillaan syanotypiaa, vanhaa valokuvien vedostustekniikkaa jossa kuva valottuu valoherkälle paperille taianomaisesti auringonvalossa. Työpajan ohjaa museolehtori Lotta Leskelä. Näyttelyyn järjestetään kesän aikana opastettuja kierroksia. 

Yleisöopastukset ”Lyödään ne hepnaadilla!” -näyttelyyn 
suomeksi klo 12.00 ja englanniksi klo 13.00
torstaina 6.6., 20.6., 4.7., 18.7., 1.8., 15.8. ja 29.8.


Alvar Aalto -museon Galleriassa 17.5.−15.9.2019
Alvar Aallon katu 7, 40600 Jyväskylä