STOP THE PRESS!

Digitaalinen demoscene-kulttuuri hakee Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon

Aineeton kulttuuriperintö käsitetään muun muassa eläväksi perinteeksi, esittäväksi taiteeksi ja muuntuvaksi kulttuuriksi. Voiko myös digitaalinen kulttuuri ja luominen olla aineetonta kulttuuriperintöä? Se selviää, kun demoscene-harrastusta ja -kulttuuria haetaan 23.5.2019 alkavalla kampanjalla Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Digitaalista taidetta ja tekemistä innoittavan demoscene-kulttuurin Art of Coding -kampanja on ensimmäinen kerta, kun Unescon luetteloon tarjotaan pelkästään biteistä koostuvaa taiteen ja kulttuurin muotoa.

Kampanjan takana on EFGAMP, videopelien historiaa ja interaktiivisen digitaalisen perinnön tutkimista ja säilyttämistä edistävä yleiseurooppalainen organisaatio. Järjestö on muun muassa pelimuseoiden ja katoavan digitaalisen tiedon pelastamista harjoittavien ryhmittymien etujärjestö, joka pyrkii vaikuttamaan korkeimmalla tasollaan EU-tasoiseen lainsäädäntöön edistääkseen digitaalisen perimän säilymistä ja tutkimista, tiedon jakamista ja alan toimijoiden yhdistämistä. EFGAMPin pohjoismaisia jäseniä ovat Suomen pelimuseo, Ruotsin kansalliskirjasto ja Tanskan Kuninkaallinen kirjasto.

Demoscene on 1980-luvulla kehittynyt tietokoneharrastajien omalaatuisen digitaalisen kulttuurin ilmentymä, jossa kotitietokoneilla innostuttiin luomaan omia, omalaatuisia musiikkivideomaisia ohjelmoituja teoksia. Demoscene-kulttuuri kasvoi ruohonjuuritasolta ilman ulkopuolista ohjausta tai kaupallisia paineita. Harrastajat opettelivat itse ohjelmoimaan, luomaan grafiikkaa ja säveltämään musiikkia, ja demoscene kehittyi vuosien mittaan yhä suuremmaksi, tuotteliaammaksi, taiteellisemmaksi ja myös kilpailullisemmaksi toiminnaksi. Harrastus oli erityisen aktiivista Euroopassa ja Pohjoismaissa, ja nykyisen suomalaisen peliteollisuuden juuret pohjaavat valtaosin alkujaan demoscenessä taitonsa hankkineiden osaajien kykyihin ja ryhmätyötaitoihin.

Art of Coding -kampanjan pituus lasketaan kaikkineen vuosissa. Tänä vuonna sitä ja tulevaa Unescon hakemusta pohjustetaan muun muassa toukokuussa järjestettävässä Nordic Game -konferenssissa, digitaalisen kulttuurin Assembly Summer -festivaaleilla ja muissa tapahtumissa. Demoscenen kansainvälisestä luonteesta johtuen Unescon hakemus jätetään yhteisenä useiden eurooppalaismaiden kanssa. Suomen kampanjassa ovat alkuvaiheessa mukana muun muassa Suomen pelimuseo, Neogames ja Assembly.

Lisätietoja: http://demoscene-the-art-of-coding.net/
Lisätietoja: https://efgamp.eu/