STOP THE PRESS!

TFO avaa musiikkikesän näyttävästi Ruissalon telakalla

Ruissalon telakka

Turun filharmoninen orkesteri soi Ruissalon tapahtumatelakalla keskiviikosta lauantaihin 22.–25.5.2019. Neljän päivän ajan telakalla kuullaan toinen toistaan upeampia konsertteja, joista osaan on vapaa pääsy. Festivaalin ohjelmaa leimaa poikkitaiteellisuus ja eri musiikkigenrejen yhdistäminen.

Timo Torikka tähdittää musiikkinäytelmää keskiviikkona

Yksi festivaalin kohokohdista on keskiviikkoillalla 22.5. klo 20 Westin-salissa kuultava Stravinskyn musiikkinäytelmä Sotilaan tarina. Teos on ensimmäisen maailmansodan keskellä syntynyt ja venäläiseen kansansatuun perustuva klassikkotarina vallanhimosta ja ahneudesta. Stravinskyn tarinassa rintamakarkuri tekee liiton paholaisen kanssa saavuttaakseen menestystä. Musiikkinäytelmän kertojana kuullaan näyttelijä Timo Torikkaa ja TFO:ta johtaa Erkki Lasonpalo. Iltaan on mahdollista yhdistää illallinen, joka nautitaan klo 19 Westin-salissa.

Torstaina bandoneontaiteilija Henrik Sandås solistina

 Torstai-illan 23.5. tunnelmasta vastaa bandoneontaiteilija Henrik Sandås. Lindblom-salissa klo 18.30 kuullaan Sandåsin suunnittelema ja sovittama Tango del Ángel -konsertti, jonka keskiössä on Astor Piazzollan argentiinalainen tango nuevo, taiturimainen sekoitus perinteisen tangon eksotiikkaa, romantiikkaa ja monia eri musiikkityylejä. Henrik Sandås on yksi arvostetuimpia bandoneontaiteilijoita Suomessa ja kysytty vieras ulkomailla. Tango nuevon ohella Sandås omistaa aikaansa myös konserttiharmonikalle ja taidemusiikille. Hänet tunnetaan soolouran lisäksi Quartet Ajaton ja Nuevo Quinteto Otra Vez -yhtyeistä. Lisäksi torstaina ilta jatkuu Westin-salissa Barokenroll-kvartetin musisoinnilla.

Klassista ja elektronista perjantai-iltaan

Elektroninen ja klassinen musiikki yhdistävät voimansa perjantaina 24.5. klo 20 Westin-salissa. Illan virittää turkulaisen säveltäjän Pertti Jalavan (s. 1960) vanhaan veneveistämöön sopivasti istuva Yksin veneessä kontrabassolle ja ääninauhalle. Toisena kuullaan minimalismin pioneerin Steve Reichin (s. 1936) Different Trains, kolmiosainen teos jousikvartetille ja ääninauhalle, jonka melodiakulkujen pohjana on nauhalla kuultavien haastattelujen äänet. Different Trains sai vuonna 1989 Grammy-palkinnon Kronos Quartetin levyttämänä. Konsertin päättää Jori Hulkkosen (s. 1973) ja TFO:n jousikvartetin uuden teoksen kantaesitys. Muusikko-tuottaja Hulkkonen on tehnyt pitkän linjan kansainvälistä uraa elektronisen musiikin kentällä.

Lauantai on omistettu hyvinvoinnille ja perheen yhteiselle ajalle

Lauantai 25.5. alkaa PureMoven joogaohjaajien vetämällä lempeän herättelevällä aamujoogalla klassisen musiikin säestyksellä telakan laiturilla. Aamupäivä jatkuu kahdella brunssikonsertilla Westin-salissa. Festivaali päättyy klo 15 telakan puistoon, jossa kuullaan koko perheen musiikkisatu Pekka ja susi. Sergei Prokofjevin Pekka ja susi -musiikkisadusta on ajan saatossa muodostunut sekä lasten että aikuisten ikisuosikki. Lisäksi kuullaaan Claude Debussyn teos Lasten nurkkaus. Pekka ja susi -teoksen kertojana on Jukka Aaltonen ja konsertissa esiintyy TFO:n muusikoista koostuva puhallinyhtye. Tapahtumaan voit tuoda omia piknik-eväitä ja viltin. Joogaan ja koko perheen konserttiin on vapaa pääsy.

Festivaalin konserttilippu käy bussilippuna

TFO ja Föli aloittavat yhteistyön, jossa festivaalin maksullisten konserttien lippu toimii bussilippuna Föli-linjoilla ennen ja jälkeen konsertin.

Yhteistyötä tehdään myös Saaristomeren Suojelurahaston kanssa. Konserttilipun oston yhteydessä asiakkaan on mahdollista lahjoittaa 5 euroa lyhentämättömänä Saaristomeri-keräykseen. Lahjoitetut varat käytetään erilaisiin vesiensuojeluhankkeisiin Saaristomerellä.

Yhteistyökumppaneita ovat lisäksi Ruissalon telakka, Rajupaja, Vuokrakaluste, Jokisataman avajaiset sekä Pure Move.

”Festivaalin aikana haluamme kiinnittää huomiota tärkeään teemaan, ainutlaatuisen Saaristomeremme suojeluun. Kannustamme kaikkia saapumaan pyörällä tai Fölillä telakalle. Tapahtumatelakalle pääsee luontevasti myös Fölin vesibussin kyydissä tai vierasvenesatamaan voi saapua vaikka omalla veneellä”, tuottaja Heidi Pulkkinen vinkkaa.

Ruissalon tapahtumatelakka tarjoaa tunnelmallisen ympäristön konserteille. Festivaalin aikana konsertteja järjestetään Lindblom-salissa, johon mahtuu jopa 800 henkilöä. Toinen konserttipaikka on alun perin Åbo Båtvarfin veistämösalina toiminut 400 hengen Westin-sali. Lisäksi konsertteja on jokilautta Auralla ja tapahtumatelakan ulkotiloissa.

Koko ohjelma:

Jouset jokiristeilyllä I ke 22.5. klo 17, Jokilautta Aura. 
Suomalaisia suosikkisävelmiä ke 22.5. klo 18, Lindblom-sali.
Stravinsky: Sotilaan tarina ke 22.5. klo 20 (illallinen klo 19), Westin-sali.
Tango del Ángel to 23.5. klo 18.30, Lindblom-sali.
Barokenroll to 23.5. klo 20.45, Westin-sali.
Jouset jokiristeilyllä II pe 24.5. klo 17, Jokilautta Aura.
Classical X Electro pe 24.5. klo 20, Westin-sali.
Jori Hulkkonen: Ydintalvipuutarha pe 24.5. klo 21.30, Westin-sali. Vapaa pääsy.
Aamujoogaa meren äärellä la 25.5. klo 10, tapahtumatelakan laituri. Vapaa pääsy. 
Brunssikonsertti I & II la 25.5. klo 11 & 13, Westin-sali.
Musiikkisatu Pekka ja susi la 25.5. klo 15, tapahtumatelakan puisto. Vapaa pääsy.

 TFO Telakalla! keskiviikosta lauantaihin 22.–25.5.2019. Ruissalon tapahtumatelakka, Hevoskarintie 23, 20100 Turku. Ohjelma kokonaisuudessaan: http://www.tfo.fi/fi/telakalla