STOP THE PRESS!

Uusi KWUM museo avautuu Fiskarsin Ruukissa lauantaina 8.6.2019

KWUM

KWUM tarkoittaa koreaksi unelmaa – Fiskarsissa se tarkoittaa Karin Widnäsin museota. Ajatus keramiikkamuseosta kypsyi pitkään. Kun rakentaminen vihdoin alkoi, valmistui yli 300-neliöinen rakennus parissa vuodessa. Museossa yhdistyvät puu ja keramiikka. Se on oiva esimerkki keramiikan käyttämisestä rakennuksissa. Arkkitehti Tuomo Siitonen on piirtänyt myös viereisen Studio Widnäsin, jossa yhdistyvät taiteilijan koti, työtilat ja galleria. Karin Widnäsin inspiraation lähteenä ovat olleet: hänen opettajansa, suomalaisen keramiikkataiteen uranuurtaja Kyllikki Salmenhaara; lukuisat matkat keramiikan perinteistä tunnettuun Koreaan; sekä Fiskarsissa toimiva vireä taidekäsityöläisten yhteisö. Widnäs haluaa puolustaa keramiikkataiteen asemaa Suomessa ja siirtää eteenpäin sukupolvien aikana kehittynyttä ymmärrystä materiaaleista ja tekniikoista, jotka ovat jäämässä liian vähälle huomiolle keramiikkataiteen opetuksessa.

KWUM:in kaksi pysyvää näyttelyä ovat: 

KWUM COLLECTED, joka esittelee Karin Widnäsin omia kokoelmia – studiokeramiikkaa 1960-luvulta nykyaikaan – sekä ORIGO, joka kuvailee keramiikan prosessia raakamateriaalista tuotteeksi. Vaihtuviin KWUM INVITED näyttelyihin kutsutaan sekä suomalaisia että ulkomaalaisia keramiikkataiteilijoita ja taidekäsityöläisiä näyttämään taitojaan.

Avajaisnäyttelyt ovat:
GALLERY: keraamikot Erna Aaltonen, Åsa Hellman, Kristina Riska, Kim Simonsson, Riitta Talonpoika ja Kati Tuominen-Niittylä.
TEMPORARY: korumuotoilija, kultaseppä Kirsti Doukas ja kultaseppämestari Kristian Saarikorpi
OPEN SPACE: tekstiilitaiteilija Deepa Panchamia

Näyttelyitä on kuratoinut Karin Widnäs ja teolliset muotoilijat Barbro Kulvik ja Antti Siltavuori vastaavat näyttelyarkkitehtuurista.


KWUM on avoinna yleisölle 9.6. – 15.9., päivittäin klo 12-17. Tämän jälkeen museo on avoinna jouluun asti, 18.9. – 22.12., ke-su klo 12-17. Pääsymaksu on 8 € aikuisille ja 5 € opiskelijoille ja eläkeläisille. Vapaa pääsy: lapset alle 18 v. sekä kaikki, jotka ovat tukeneet museota.