STOP THE PRESS!

Tyson

tyson_2Ohjaus ja käsikirjoitus: James Toback
Tuotanto: Damon Bingham, James Toback, Mike Tyson, Harlan Werner
Pääosissa: Mike Tyson
Arvio: 4/5

En seuraa urheilua juuri millään tasolla. Mutta nimi Mike Tyson on kyllä tiedossa, ja tiedän myös hänen saavutuksensa. Tai ainakin luulin näin, sillä Tysonin nimihän on jo käsite. Kuitenkin minullakin on melkoinen aukko sivistyksessä, koska luulin tietäväni herrasta ja hänen otteluistaan edes jotain, mutta kun nyt sitten katsoin James Tobackin ohjaaman dokumentin ”Tyson”, joka käsittelee miehen elämää, tajusin, ettei minulla itseasiassa ole mitään käsitystä herrasta. Tiedän vain nimen.

Dokumentissa Tyson käy läpi lapsuuttaan ja nuoruuttaan jo ennen, kuin löysi nyrkkeilystä keinon nostaa itsetuntoaan. Nuorisorikollisena hän on nähnyt melko monipuolisesti Brooklynin kurjemman puolen, ja tämä aspekti kyllä melko hyvin selittää herran omalaatuisen olemuksen. Tyson tilittää, osittain vähän epäselvästikin, kuinka nyrkkeilystä tuli hänelle pelastus, ja hieman tunteetkin nousevat pintaan. Ja sitten kahlataankin läpi voitokkaita otteluita, avioliitto ja sen kariutuminen, sekä linnareissu. Spekuloida voi, millainen Tyson olisi, mikäli hän olisi välttänyt raiskaustuomionsa.

Mielenkiintoista on Tysonin oma analyysi viimeisistä otteluistaan. Pelkkää rahaa vastaan vedetyt matsit kun eivät selvästikään ole kohokohta uralla, mutta hyvin mies niistäkin avautuu. Dokumentti kattaa hyvin ja kokonaisvaltaisesti herran askeleet aina tähän päivään asti, ja tuleepa pientä tilitystä niin jengitoiminnasta kuin huumeidenkäytöstäkin. Ja kun ottaa huomioon, kuinka paljon iskuja jätkä on päähänsä saanut, ei enää ihmetytä, miksi puheesta on vähän vaikea välillä saada selvää. Toback on tehnyt melkoisen homman, kun on kasannut haastatteluista eheän kokonaisuuden. Välillä käytetään kerronnan pysäyttäviä kollaasielementtejä, jotka toimivat hyvin ja tuovat esille Tysonin hengen.

”Tyson” on miellyttävä dokumentti, vaikkei urheilu kiinnostaisikaan. Se paljastaa, että järkälemäisen ulkokuoren alla piileskelee hyvin herkkä, naiivi ja itsetunnoton olento. Dokumentin lisäksi ei dvd:ltä muuta materiaalia löydy, mutta itse dokkari onkin sen verran kattava, ettei sen oheen muuta oikein jää kaipaamaankaan. Tyylikäs teos!

Jari Järvi for smackthejack.net

Photo copyright by Sandrew Metronome Distribution , 2009

Traileri: