STOP THE PRESS!

Troll Visual Effects on tehnyt ensimmäisenä suomalaisena yrityksenä suoran sopimuksen Netflixin kanssa

Tamperelainen VFX-tuotantotalo Troll Visual Effects on tehnyt ensimmäisenä suomalaisena yrityksenä suoran sopimuksen Yhdysvaltojen Netflixin kanssa. Kauppa tarkoittaa käytännössä sitä, että Troll tekee Tampereella digitaalisia erikoistehosteita Netflixin omaan alkuperäistuotantoon ja sitä kautta miljoonille katsojille eri puolilla maailmaa.

Tämä kertoo suomalaisen VFX:n tasosta ja asemasta maailmalla. Tärkein tekijä kauppojen saamisessa oli työn jälki, ja siinä me olemme osoittaneet olevamme kansainvälisellä tasolla, sanoo Trollin toimitusjohtaja Antti Kulmala.

Kansainvälisen sopimuksen syntyä edesauttoi myös kohtuullinen kustannustaso. Suomen ja Tampereen AV-alan tuotantokannustimien ansiosta Troll pystyy toimimaan kilpailukykyisesti ja työllistämään ihmisiä paikallisesti.

Tampereen elokuvakomissio Film Tampereen näkökulmasta tämä on yksi hieno merkkipaalu kansainvälisiin avauksiin, joita haluamme olla Tampereella edistämässä, toteaa Business Tampereen kehitysjohtaja Ilkka Rahkonen.

VFX-ala kasvaa, ammattilaisille kysyntää

VFX viittaa digitaalisiin erikoistehosteisiin ja animaatioihin, joita tehdään moneen käyttöön, muun muassa mainoksiin, yritysvideoihin, TV-sarjoihin ja elokuviin. Yhä suurempi osa elävästä kuvasta on vähintään käsitelty digitaalisesti (esimerkiksi lisätty, poistettu tai tehostettu kuvan elementtejä) tai luotu tietokoneella alusta loppuun.

Ala kasvaa suorastaan räjähdysmäisesti, ja tuore sopimus vahvistaa Trollin kasvua edelleen. VFX-artisteille on Tampereen seudulla lähitulevaisuudessa kysyntää, joten alan toimijat toivovat tilanteen näkyvän muun muassa alan koulutuksen opetussisällöissä.

Rakennamme tästä Suomeen vakavaa teollisuuden muotoa. Maailmalla suurimmat VFX-yritykset työllistävät tuhansia ihmisiä ja Pohjoismaissakin alalla on töissä satoja, Troll Visual Effectsin Kulmala toteaa.