STOP THE PRESS!

X-Men: Dark Phoenix

X-men: Dark Phoenix

Ohjaus: Simon Kinberg
Käsikirjoitus: John Byrne, Chris Claremont 
Tuotanto: Simon Kinberg, Hutch Parker, Lauren Shuler Donner, Todd Hallowell
Näyttelijät: Jennifer Lawrence, Sophie Turner, James McAvoy, Nicholas Hoult, Jessica Chastain, Michael Fassbender, Kodi Smit-McPhee, Tye Sheridan
Arvio: 3/5

Kahdeksanvuotias Jean Grey on vanhempiensa kanssa automatkalla, kun hän saa psykokineesisen kohtauksen. Hänen äitinsä kuolee ja isä syyttää tyttöä. Professori Charles Xavier ottaa tytön hoiviinsa ja pyrkii poistamaan hänen muististaan kaiken tapahtumasta ja sopeuttamaan tytön oman yhteisönsä jäseneksi. Vuosia myöhemmin avaruustehtävässä Jean joutuu onnettomuuteen ja saa lisävoimia. Kun hänelle selviää, että hänen isänsä on vielä elossa, hän päättää lähteä käymään tämän luona. Tapaaminen ei suju hyvissä merkeissä ja Jeanille tulee ajatus siitä, ettei kaikki ole niin kuin hänelle on uskoteltu.

Mitä pidemmälle X-Men -sarjaa on tehty, sitä vaisummaksi se on mennyt. Sama juttu tapahtui myös toiselle Marvelin sarjalle, Avengersille. Molempien ns. lopputarinat ovat venyttämistä ja vanuttamista, eikä oikein mitään uutta saada tarinaan aikaiseksi. Ehkä elokuvan mielenkiintoisinta antia oli juuri tuon Jeanin alkutarina, joka aukeaa tässä kohtaa paremmin. Visuaalisesti elokuva on juuri sitä mitä tällaiselta elokuvalta voi odottaa. Komeaa kuvaa, mutta silläkin pyritään paljon peittämään tarinan heikkouksia. Siltikin X-Men: Dark Phoenix on ihan mukiinmenevä viihdepläjäys, joka saattaa olla pienoinen pettymys sarjan faneille.

Lisämateriaalina tarjolla on mm. viisiosainen making of -dokumentti, elokuvantekijöiden kommenttiraita ja poistettuja kohtauksia kommettiraidan kera.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Twentieth Century Fox Home Entertainment, 2019