STOP THE PRESS!

Kissan kuolema

Kissan kuolema

Ohjaaja ja käsikirjoitus: Raimo O. Niemi perustuen Taru Väyrysen samannimiseen romaaniin
Tuottaja: Claes Olsson
Pääosissa: Marja Pyykkö, Kalle Ahola, Kaija Kangas, Eero Saarinen
Arvio: 3,5/5

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat ankeaan koulukotiin. Vaikka näennäisesti siellä kaikki on hyvin, todellisuus on jotain aivan muuta. Koulukodissa liikkuu nuoria tyttöjä ja poikia salaa valokuvaava ja raiskaava tyyppi sekä lähimetsissä vaeltaa entinen oppilas Saku. Vaikka näistä näistä vakavista aiheista pyritäänkin kaikin keinoin vaikenemaan, niin tapetun kissan kohtalo saa yhteisön todella rohkaistumaan.

Kissan kuolema oli mainioilla televisiosarjoilla ja -elokuvilla kunnostautuneen Raimo O. Niemen ensimmäinen teatterilevityksen saanut elokuva. Muistan nähneeni elokuvan sen ilmestymisen aikoihin, mutta tuolloin se ei herättänyt itsessäni kummoisia tuntemuksia. Lähes 25 vuotta myöhemmin ja elämänkokemusta kerrytettyäni sain paremmin tarinasta kiinni ja se kosketti enemmän kuin aikoinaan. Yksi syy on se, että tämä elokuva edustaa samanlaista ’kapinahenkisyyttä’ kuin esimerkiksi Täältä tullaan elämä, Sairaan kaunis maailma tai Hölmö nuori sydän. Vaikka visuaalisesti ja teknisesti elokuva muistuttaa lähinnä televisioelokuvaa, niin sen vahva tarina ja näyttelijäsuoritukset ohjauksineen ovat jutun valtti.

Niemen löytämät, tuolloin nuoret tuoreet kasvot, ovat elokuvan suola, jollaista harvemmin näkee tämän päivän kotimaisissa elokuvissa. (Poikkeuksena mainittakoon mm. edellämainittu Hölmö nuori sydän) Elokuvaohjaajanakin myöhemmin kunnostautunut Pyykkö tekee Nittan roolissa todella uskottavan ja raikkaan roolisuorituksen. Myös Don Huonot -yhtyeen solistina tunnettu Kalle Ahola Arina yllättää katsojan positiivisesti omassa roolissaan.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net