STOP THE PRESS!

Löylynhenki-palkinto 2019 dosentti professori (emer.) Pentti Tuohimaalle

Pentti Tuohimaa - Kummisauna Rasinkangas
Kuvassa Pentti Tuohimaa Juokslahden Savusaunakylässä omalla Rasinkankaan kummisaunallaan. Hän toimii kylän kunnostuksesta ja ylläpidosta vastaavan Suomen Saunakulttuuri ry:n hallituksen jäsenenä.

Suomen Saunaseura ry on myöntänyt tämän vuoden Löylynhenki-palkinnon professori (emer.) Pentti Tuohimaalle,joka on toiminut saunakulttuurin hyväksi erittäin monipuolisesti ja laaja-alaisesti. 

Pentti Tuohimaa on tehnyt pääasiallisen työuransa Tampereen yliopiston anatomian professorina. Vapaa-aikanaan hän on kolmen vuosikymmenen ajan ”harrastanut saunaa lähes työkseen”.

– Pääsin ensimmäistä kertaa savusaunaan noin seitsemän vuoden ikäisenä. Se oli hieno ja myrskyisä kokemus. Jos silloin päätin, että joskus minulla on oma savusauna, Pentti Tuohimaa kertoo.

– Ensimmäisen saunani myötä innostuin kiukaiden kehittämiseen tiedostaen saunojen pienhiukkaspäästöihin liittyvät ongelmat ja sen myötä saunan tulevaisuuteen Euroopassa.

Pentti Tuohimaa sanoo tutkivansa ja kehittävänsä kiukaita, koska haluaa olla varautunut puolustamaan tarvittaessa saunomista. Puunpolton tulevaisuus on hänen mukaansa suomalaisen saunakulttuurin suurin uhka.

– Saunominen on oleellinen osa suomalaisuutta. Vähäpäästöisillä kiukailla saadaan kaikkien hyväksyntä tällekin kulttuurimuodolle eikä maailman tulevaisuus ole riippuvainen muutamasta lauantaisaunasta.

Pentti Tuohimaa on tehnyt monissa saunoissaan tarkkoja mittauksia ja tullut siihen lopputulokseen, että savusaunan kiuas on saatavissa pienellä puumäärällä lämpiäväksi ja vähäpäästöiseksi erityisesti hapetusta kehittämällä.

Käytännön työtä saunakulttuurin hyväksi

Pentti Tuohimaa on toiminut – ja toimii edelleen – monissa saunaan ja saunomiseen liittyvissä luottamustehtävissä.

Hän toimi Kansainvälisen savusaunaklubin puheenjohtajana vuosina 2003–2009 ja on nykyisin klubin kunniapuheenjohtaja vastaten klubin kansainvälisistä yhteyksistä.

Hän on Suomen Saunakulttuuri ry:n hallituksen jäsen. Yhdistys on tehnyt kulttuuriteon pelastaessaan historiallisesti arvokkaan saunakylän siirtämällä sen Jämsän Juokslahteen ja ottamalla vastuun saunojen kunnostamisesta sekä kylän ylläpidosta.

– Risto Vuolle-Apialan uskomatonta työtä savusaunakylän kokoamiseksi aikoinaan voi verrata Elias Lönnrotin saavutuksiin Kalevalan keruussa, Tuohimaa muistuttaa.

Hän oli myös aktiivisesti ajamassa Tamperetta Suomen saunapääkaupungiksi ja on edelleen Tampere Sauna Capital -suunnitteluryhmän jäsen.

– Enpä osannut kuvitellasellaista onnellistasattumaa elämääni osumaan, että asuisin joskus saunapääkaupungissa. Vielä kun saisimme savusaunan lähelle Tampereen keskustaa, Pentti Tuohimaa toivoo.

Käytännön kysymysten lisäksi Tuohimaa on kiinnostunut henkisistä kysymyksistä kuten saunan pyhyydestä ja pyhittämisestä. Hän on myös jakanut saunatietouttaan aktiivisesti lukuisin esitelmin ja kirjoituksin.

Pentti Tuohimaa

–      syntynyt 15.7.1943, nykyinen kotipaikka Tampere

–      LKT 1970, anatomian professori 1973–2006, emeritus 2006–

–      Kansainvälisen savusaunaklubin kunniapuheenjohtaja

–      suunnitteli ja toteutti useita vuosittaisia savusaunakongresseja 1999–2013

–      rakentanut erityisen aktiivisesti saunayhteyksiä suomalaisiin sukulaiskansoihin ja pohjoismaisiin saunajärjestöihin

–      Suomen Saunakulttuuri ry:n hallituksen jäsen

–      tutkinut kiuaspäästöjä ja kehittänyt vähäpäästöisempiä kiukaita

–      kehittänyt puhtaasti palavan savusaunan kiuastyypin

–      mukana Savusauna RT -kortin laadintaryhmässä

–      lukuisia sauna-aiheisia esitelmiä ja artikkeleita (myös Sauna-lehdessä)

–      Tampere Sauna Capital -suunnitteluryhmän jäsen