STOP THE PRESS!

Voi veljet!

Voi veljet!
Kuva: Harri Hinkka

Tampereen Komediateatteri la 8.6.2019
Käsikirjoitus: Ray Cooney, Michael Cooney
Ohjaus: Panu Raipia
Rooleissa: Jukka Puotila, Jukka Leisti, Tommi Raitolehto, Petra Karjalainen, Mari Turunen, Aku Sajakorpi, Vesa Kietäväinen, Esa Anttila, Susanna Kaukonen
Arvio: 4/5


Pariskunta Tom (Puotila) ja Linda (Karjalainen) Kerwood ovat päättäneet adoptoida lapsen. Tapaaminen adoptiotoimiston virkailijan rouva Potterin (Turunen) kanssa on sovittu, mutta ennen kuin he tapaavat hänet, ehtii tapahtua paljon. Kun kuvioita on sotkemassa Tomin kaksi ’älyvapaata’ veljeä Dick (Leisti) ja Harry (Raitolehto) sekä mukaan ilmaantuvat myös kaksi pakolaista, yksi poliisi ja kauhea Boris, niin adoptiohanke saa monimutkaiset vaiheet.

Tampereen Komediateatteri on vuosien varrella ’erikoistunut’ esittämään Ray Cooneyn kirjoittamia farsseja. Ensimmäinen kerta oli vuonna 2003, kun teatteri esitti miehen (yhdessä John Chapmanin kanssa kirjoittaman) teoksen Ei nyt rakkaani. Herran tuotoksia esitettiin lähes joka vuosi, mutta nyt taukoa oli neljän kesän verran. Samalla kun palattiin takaisin tuttuihin kuvioihin, niin palasi myös kaksikko Jukka Puotila ja Jukka Leisti samalle lavalle kymmenen vuoden tauon jälkeen.

Vaikka vuodet ovat vierineet herrojen edellisestä Tampereen Komediateatterin esityksestä, niin homma pelittää yhä yhtä taidokkaasti kuin aiemminkin. Siihen kun lisätään uutena pyöränä huikeista roolisuorituksista tunnettu Tommi Raitolehto, niin kunnon koominen kombo on valmis. Voisinpa jopa väittää, että Raitolehto tekee omassa roolissaan ehkä näytelmän koomisimman roolin hieman vinksahtaneena veljenä. Kuten esityksen nimikin sen sanoo, niin näytelmä pyörii juuri miesten ympärillä, vaikka adoptiosta kaikki lähteekin. Naisten osuus tarinan kokonaisuudesta on yllättävän vähäinen, mutta he toimivatkin esityksen järkihahmoina. Siinä hommassa Petra Karjalainen ja Mari Turunen tekevät taidokasta työtä. Muutkin näyttelijäsuoritukset ovat hyviä, mutta suurta iloa tuotti myös pitkästä aikaa tamperelaisilla teatterilavoilla nähty (tai ainakaan allekirjoittaneen näkemänä) Vesa Kietäväinen. Hän tekee lyhyen, mutta erittäin ytimekkään sisääntulon ilkeänä Boriksena. Voi veljet! on mukavaa kesäviihdehömppää englantilaiseen tapaan.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net