STOP THE PRESS!

Tyttö joka tiesi liikaa (Foul Play)

Tyttö joka tiesi liikaa

Ohjaus ja käsikirjoitus: Colin Higgins
Tuotanto: Edward K. Milkis, Thomas L. Miller
Näyttelijät: Goldie Hawn, Chevy Chase, Burgess Meredith, Rachel Roberts, Eugene Roche, Dudley Moore, Marilyn Sokol, Brian Dennehy, Marc Lawrence
Arvio: 4/5

Kuplavolkkarillaan kohti San Fransiscoa kiitävä kirjastonhoitaja Gloria Mundy (Hawn) ottaa matkallaan kyytiin Scotty-nimisen miehen, jonka auto on rikkoutunut kesken reissun. Matkan aikana he tutustuvat ja päättävät tavata toisensa elokuvateatterissa. Mies piilottaa huomaamattomasti filmirullan tupakka-askiin, jonka hän pyytää Glorian toimittamaan hänelle kun he treffaavat. Gloria saapuu elokuvateatterille, mutta Scottya ei kuulu eikä näy. Elokuvan alettua Glorian viereen ilmestyy haavoittunut Scotty, joka käskee naista varomaan ’valkoista kääpiötä’. Kun nainen on pyytämässä vahtimestaria kutsumaan poliisit paikalle, mies on kadonnut. Tästä alkaa salaperäinen mysteeri, jonka selvittämiseen Gloria tarvitsee eräissä juhlissa kohtaamansa poliisi Tony Carlsonin (Chase) apua.

Muistan nähneeni elokuvan ensimmäisen kerran joskus 80-luvun puolessa välissä, kun VHS-nauhurit olivat kuumaa huutoa. Tuolloin elokuva todellakin säväytti nuoren katsojansa ja päätin näin yli 30 vuoden jälkeen katsastaa, miten se monen vuosikymmenen jälkeen toimii. Yllättävän hyvinkin, sillä tarina lainaa vapaamuotoisella tavalla Hitchcockin legendaarisen elokuvan, Mies joka tiesi liikaa, tarinaa kuitenkaan sitä matkimatta. Toinen asia mikä tekee hommasta toimivan on Hawnin ja Chasen näyttelijätyöt. Vaikka kumpikin tunnetaan yleensä koomisista rooleistaan, niin tässä elokuvassa he kumpikin osaavat tehdä sen hillitysti jättäen revittelyn lähinnä pervokapellimestaria esittävälle Dudley Moorelle. Vaikka elokuvan valmistumisesta on kulunut yli 40 vuotta, niin tarina on tässä jännityskomediassa se kaiken a ja o ja se todellakin toimii.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by SoulMedia, 2019