STOP THE PRESS!

Kriminaalityön konkari kuvaa dekkarissaan rikollisuuden kansainvälistymistä

Hämähäkin huone

Alamaailman lainalaisuudet tuntevalta Esa-Pekka Kanniaiselta on juuri ilmestynyt tapahtumarikas ja lukijan haastava dekkari Hämähäkin huone. Yli 25 vuotta päihde- ja kriminaalityötä tehneen kirjailijan rikosromaani kuljettaa tarinaa reaaliajassa kahdessa eri maassa. Kirja kuvaa kouriintuntuvasti rikosten kansainvälistymistä ja globalisaation moniulotteisia vaikutuksia. 

Siviilielämäänsä aikalisää kaipaava Anna lähtee romaanissa Afganistanin Kabuliin kouluttamaan naispoliiseja. Heimoristiriitojen, sodan ja korruption repimässä maassa on vaikea luottaa keneenkään, ja kun tuhoisassa tienvarsihyökkäyksessä katoaa rauhanturvaaja, Anna tempautuu mukaan elämänsä vaarallisimpaan seikkailuun. 

Samaan aikaan Turussa Annan miesystävä Vesa Laaksonen tutkii pikkurikollisen murhaa. Tapaus näyttää aluksi tavanomaiselta alamaailman välienselvittelyltä, mutta pahan säikeet näyttävätkin ulottuvan yllättävän kauas. 

Esa-Pekka Kanniainen on kriminaalityön konkari, mikä on antanut hänelle ainutlaatuisen näkökulman suomalaiseen rikollisuuteen. Pitkä kokemus on tuonut perspektiiviä sensaatio-otsikoiden takaiseen rikosten maailmaan. 

– Vankilassa työskennellessäni olen mielenkiintoisten tyyppien ja tarinoiden keskellä. Alamaailman slangi, erilaiset persoonallisuudet ja puheenparret ovat tuttuja. Kirjassani halusin kuvata rikosten maailmaa sisältäpäin ja avata rikosten taustoja, syitä ja seurauksia lukijoille, Kanniainen itse kertoo. 

Afganistan asettui Hämähäkin huoneen toiseksi miljööksi sattuman kautta, kun Kanniainen oli seuraamassa esitelmää, jossa käsiteltiin naisvankiloiden rakentamista Afganistaniin. 

– Sieltä sain idean, että Anna lähtee kouluttamaan naisia poliiseiksi. Myöhemmin sain tietää, että Suomesta on todellakin lähetetty nainen juuri niihin tehtäviin. Perehdyin Afganistaniin perin pohjin, ja kaiken taustatiedon keräämiseen meni neljä vuotta. Tutustuminen toiseen maahan ja kulttuuriin oli kaikkinensa huikea matka ja elämys, kirjailija kuvailee. 

Hämähäkin huoneen päähenkilö Anna Kariluoto on tuttu jo Kanniaisen esikoisdekkarista Pimeä korpi (2011). Vetävien juonien lomassa Kanniaisen romaanit kuvaavat rikoskomisarion kehitystä ihmisenä ja poliisina. Työnimellä ”Lucian päivä” tekeillä oleva trilogian päätösosa sijoittuu Turkuun. 

Esa-Pekka Kanniainen työskentelee tällä hetkellä musiikin ohjaajana Turun vankilassa.

Esa-Pekka Kanniainen

HÄMÄHÄKIN HUONE

978-951-23-6641-5