STOP THE PRESS!

506 ikkunaa

506 ikkunaa
Heikki Hela, Jarkko Tiainen, Sanni Haahdenmaa, Saska Pulkkinen
Kuvaaja Kai G. Baer, Viikinsaaren kesäteatteri

Viikinsaaren kesäteatteri to 13.6.2019
Käsikirjoitus: Heikki Salo
Ohjaus: Olka Horila
Musiikki: Miljoonasade
Kapellimestari: Antti Paranko
Näyttelijät: Heikki Hela, Sanni Haahdenmaa, Krista Putkonen-Örn,  Janne Kallioniemi, Saska Pulkkinen, Birgitta Putkonen, Jarkko Tiainen, Aleksi Aromaa

Arvio: 4,5/5

Rahaongelmien kanssa painiva isoveli Anselmi (Hela) on palaillut kotikonnuille monien vuosien jälkeen. Pikkuveli Tarmo (Pulkkinen) hoitelee isävainaan mehiläistarhaa. Saadakseen Anselmin raha-asiat kuntoon veljekset pyytävät töitä liikemies Keinoselta (Tiainen), joka puolestaan on iskenyt silmänsä kauniiseen Ruusa-rouvaan (ei kun neitiin) (Putkonen-Örn). Kuvioissa pyörii myös kampaajana toimiva Paula Cecilia (Putkonen), johon on lääpällään ujo insinööri Mäkki (Kallioniemi). Kun Tarmo päättää U2MEE2 -tietokoneen (Haahdenmaa) avulla saada asiat järjestymään, niin pian ihmissuhteet sekoittuvat pahemman kerran.

Kesällä 2018 Mikkelin Naisvuorella kantaesityksensä saanut Heikki Salon käsikirjoittama ja Miljoonasateen musiikkiin perustuva komedia nähdään lähes tuoreeltaan Tampereen Viikinsaaren kesäteatterin ohjelmistossa. Tämä hieman yli parituntinen hupailu on juuri sellaista mitä komedialliselta kesäteatteriesitykseltä odottaakin. Hauskaa sanailua, herkullisia tilanteita ja kiinnostavia tyyppejä sekoitettuna tarttuviin kappaleisiin. Vaikka luvassa on paljon Miljoonasateen tunnettuja biisejä, niin mukaan on onneksi saatu mahdutettua myös vähemmän kuultuja kappaleita taidokkaan Antti Parangon tyylikkäinä sovituksina.

Näyttelijäsuoritukset ovat kautta linjan todella onnistuneita. Veljeksiä esittävät Hela ja Pulkkinen hoitavat oman osuutensa koskettavan hauskalla tavalla. Suoranaisia naurattajia ovat Keinosta esittävä Tiainen ja Mäkkiä esittävä Kallioniemi, jotka tekevät hahmoistaan karikatyyrimäisiä. Eikä pidä unohtaa naisia, sillä heillekin on suotu herkulliset roolit. Varsinkin Ruusaa esittävälle Putkonen-Örnille on kirjoitettu kipakimmat repliikit, mutta eipä Paula Ceciliaa esittävä Putkonen jää heikommaksi. Hänelle on puolestaan luotu lämminhenkisempää tekstiä, vaikka toki hänkin osaa välillä iskeä tiukasti. U2MEE2 -tietokonetta ja pakolaisnaista Meliä esittävä Haahdenmaa hoitaa tyylillä näytelmän järkipuolen osuudet.

Kun haastattelin käsikirjoittaja Heikki Saloa, hän kertoi että oli kirjoittanut lapun, jossa luki: Hyvää hömppää. Ja juuri sellaista tämä on. Tämä ei ole vakavasti otettavaa teatteria, vaan aidosti hauskaa ja hyvin tehtyä kotimaista kesäviihdettä. Juuri tällaista kesäihminen tarvitsee vapautuakseen kunnolla kesäfiilikseen. Samalla voi pistää aivot narikkaan ja viettää sen parituntisen nauttien hyvästä musiikkinäytelmäviihteestä taidokkaiden näyttelijöiden ja muusikoiden kera.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net