STOP THE PRESS!

Nuotin vierestä

Tiina Weckström, Juha-Matti Koskela. Kuva: Joonas Järventie
Tiina Weckström, Juha-Matti Koskela. Kuva: Joonas Järventie

Pyynikin kesäteatteri pe 14.6.2019
Ohjaus: Ola Tuominen
Dramatisointi:  Johanna Hartikainen, Hanna Suurhasko ja Ola Tuominen pohjautuu Nuotin vierestä -elokuvaan
Rooleissa:  Juha-Matti Koskela, Tiina Weckström, Kaisa Hela, Hanna Gibson, Anna Ackerman, Arttu Soilumo, Samuli Muje, Karoliina Blackburn, Jarmo Perälä, Leena Rousti, Seppo Paajanen, Juha Antikainen, Marko Keskitalo
Arvio: 3/5

Leskeksi jäänyt Leena (Weckström) on innokas karaoken harrastaja, mutta hänen poikansa Arto (Koskela) on naimisissa Marjukan (Vartia) kanssa, joka vihaa karaokea ja on muutenkin todellinen pilkunviilaaja. Kun Leena saa tietää, että Kotkassa pidetään karaoken SM-kisat, hän päättää järjestää itselleen ja pojalleen reissun kisoihin. Koska Arto on tiukasti vaimonsa tossun alla, hän joutuu pitämään matkan salassa, ettei vaan Marjukka saisi tietää sen todellista syytä. Kun äiti ja poika pääsevät matkaan, ei kumpikaan voi arvata miten se tulee muuttamaan molempien elämän suunnan.

Tämä musiikilla ryyditetty komediallinen näytelmä perustuu vuonna 2016 valmistuneeseen samannimiseen elokuvaan, jonka ohjasi Lauri Nurkse ja käsikirjoituksesta vastasi tämänkin näytelmän toisena käsikirjoittajana toiminut Johanna Hartikainen. Kun mukana on alkuperäiskäsikirjoittaja ja taidokkaista ohjaustöistä tunnettu Ola Tuominen, niin pitäisi homman olla toimivaa ja hauskaa. Valitettavasti näin ei ole, sillä paikoitellen homma tökkii niin, että hieman jouduin vilkuilemaan kelloani. Ensimmäisen puolisko toimii paremmin kuin VR:n juna, mutta toisella puoliskolla alkoivat ongelmat. Ainakin allekirjoittaneesta tuntui, että kohtauksia pyrittiin tilkitsemään yhteen niin, että näytelmä saadaan tiivistettyä 2,5 tuntiin. Siksi monissa kohtauksissa oli kuin väkinäistä vääntämistä tilanteiden loppuun saattamiseksi.

Jos tekstissä oli pienoisia ongelmia, niin näyttelijäsuorituksissa ja ohjauksessa niitä ei ainakaan näkynyt. Tuomisen ohjaustyö on jälleen mallikasta ja hän on saanut näyttelijöistään hyvin irti näyttelijätyön iloisuuden. Vaikka koko näyttelijäkaarti hoitaa hommansa hyvin kotiin, niin kolmikko Weckström, Koskela ja Vartia erottuu edukseen – he vetävät roolinsa todella vahvan karrikoidulla otteella. Varsinkin Weckströmin vetämä sooloesitys Paula Koivuniemen tunnetuksi tekemästä Aikuinen nainen -kappaleesta saa katsojan lämpenemään viileässäkin säässä. Pienistä puutteista huolimatta Nuotin vierestä on kelpoa kesäviihdettä kesäteatterin ystäville.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net