STOP THE PRESS!

Yesterday

Yesterday
(C) Universal Pictures

Ohjaus: Danny Boyle
Käsikirjoitus: Richard Curtis
Tuotanto: Tim Bevan, Eric Fellner, Bernie Bellew, Matthew James Wilkinson, Richard Curtis, Danny Boyle
Näyttelijät: Himesh Patel, Lily James, Kate McKinnon, Ed Sheeran
Arvio: 3/5

Pienessä Clacton-on-Sean merenrantakaupungissa asuva Jack Malik (Patel) on laulaja-lauluntekijä, joka unelmoi menestyksestä. Hänen managerinaan toimii lapsuudenystävä Ellie (James), joka sivuhommanaan pyrkii auttamaan ystäväänsä tekemään läpimurtonsa. Jackista alkaa tuntua siltä, että kaikki mitä hän yrittää tehdä menee täysin pieleen. Eräänä iltana tapahtuu jotain kummallista: tavattuaan Ellien Jack päättää pyöräillä takaisin kotiinsa, mutta matkan aikana valot pimenevät ja hän joutuu auto-onnettomuuteen. Päästyään sairaalasta pois hän huomaa, että jotain maailmasta on kadonnut: Beatlesien musiikki. Nyt tarjoutuu Jackille uusi tilaisuus.

Tässä elokuvassa pitäisi yhdistyä kaikki menestyksekkään ja jopa laadukkaan ison yleisön elokuvan ainekset. Kun taustalta löytyvät mm. ”Neljät häät ja yhdet hautajaiset”, ”Notting Hill”, ”Trainspotting” ja ”Slummien miljonääri” -elokuvien tekijät sekoitettuna maailman ehkä tunnetuimman yhtyeen musiikkiin, niin menestys pitäisi olla taattu. Myös laadullisesti. Ikäväkseni täytyy myöntää, että tämä elokuva ei saanut minua sellaiselle tuulelle, että olisin kunnolla saanut nauraa. Olihan tässä ihan kiva tarina, mutta niin nopealla tahdilla, että tuntuu kuin jotain jäisi tarinasta uupumaan – tai että jotain on jätetty pois, jotta elokuvan pituus on saatu pidettyä ’katsojaystävllisenä’. Joka tapauksessa parasta ovat näyttelijäsuoritukset.

Patel Jackina on roolissaan luonteva, kuten myös hänen ensimmäistä manageriaan esittävä James. Jenkkimanageria esittävä McKinnon on taas roolissaan niin raivostuttava, että oikein katsojaa alkaa potuttamaan Jackin puolesta. Superstara Sheeran on omana itsenään osassaan niin luonnollinen, että voisi kuvitella miehen puhuvan omia sanojaan.

”Yesterday” on ihan mukiinmenevä viihdepläjäys, mutta miksikään ikimuistettavaksi komediaksi se ei muodostu.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net