STOP THE PRESS!

The Guardian Angel – Suojelusenkeli koko maan kattavaan elokuvateatterilevitykseen Yhdysvalloissa  

The Guardian Angel - suojelus enkeli
(C) ArtFilms Production

Arto Halosen ohjaama  The Guardian Angel – Suojelusenkeli  julkaistaan Yhdysvalloissa nimellä  Murderous Trance  syksyllä 2019.Elokuvateatterilevityksestä vastaa myCinema. 

Tositapahtumiin pohjaava elokuva  on psykologinen trilleri Tanskaa 1950-luvulla kuohuttaneista hypnoosimurhista.  Se herättää pohtimaan mielen hallinnan vaikutuskeinoja: mihin manipuloinnilla pystytään ja kuinka pitkälle se voidaan viedä?  

Elokuvan kansainvälinen myyntiyhtiö Moonstone Entertainment ja myCinema solmivat sopimuksen elokuvan Yhdysvaltojen elokuvateatterilevityksestä toukokuussa päättyneillä Cannesin elokuvajuhlilla. MyCineman arvion mukaan elokuva tullaan näkemään Yhdysvalloissa maanlaajuisesti 300–500 elokuvateatterissa. Täten elokuvasta tulee yksi laajimman Yhdysvaltojen elokuvateatterilevityksen saanut suomalaistuotantoinen elokuva.  

Yhdysvaltojen ohella elokuva on myyty jo 60 maahan, mukaan lukien Ranska, Puola, Japani, Kiina sekä kaikki Pohjoismaat. Elokuvaa kuvattiin sekä Tanskassa että Kroatiassa, ja se sai Suomen ensi-iltansa vuonna 2018. Kansainvälisen ensi-iltansa elokuva sai Varsovan arvostetuilla elokuvajuhlilla syksyllä 2018. 

Elokuva tuo yhteen uskomattomia näyttelijälahjakkuuksia kiperässä, tositapahtumiin perustuvassa rikostrillerissä, joka saa yleisön istumaan penkkiensä reunoilla jännittyneinä” toteaa myCineman sisältöjohtaja Bruce Eisen, ”olemme innoissamme siitä, että saamme jakaa tämän Amerikan elokuvakävijöiden kanssa”. 

Toisen maailmasodan jälkeisessä Tanskassa rikostutkija Anders Olsen (Pilou Asbæk) saa selvitettäväkseen tapauksen, jossa pankkiryöstäjä Palle Hardrup (Cyron Melville) ampuu kaksi virkailijaa ja pakenee rahojen kanssa Kööpenhaminan kaduille. Pidätettäessä mies väittää tehneensä teon yksin. Omituisen tapauksesta tekee se, että jotkut silminnäkijät sanovat pankkiryöstäjän käyttäytyneen kuin tämä olisi transsissa. Olsen saa selville, että syytetty on istunut vankilassa yhdessä karismaattisen Björn Nielsenin (Josh Lucas) kanssa, ja alkaa epäillä, että Nielsen on hypnotisoinut sellitoverinsa tekemään rikoksen puolestaan. Mutta voiko se olla mahdollista – ja jos on, miten syyllinen saadaan kiinni? 

Olsen hakee apua tunnetulta hypnoosiin erikoistuneelta psykiatrilta (Rade Šerbedžija), jonka kanssa hän ajautuu yhä syvemmälle mielen manipulaation maailmaan. Keskittyessään rikostutkimuksiin Olsen ei huomaa, että salaperäinen Nielsen tekee salaa tuttavuutta hänen nuoren vaimonsa (suomalainen Sara Soulié) kanssa. Pian mystinen tapaus koskettaa häntä lähempää kuin hän arvaakaan. 

Elokuvan pääosissa ovat kansainväliset tähdet Pilou Asbæk (Game Of Thrones,  Vallan linnake), Josh Lucas (Sweet Home Alabama, Kaunis mieli) ja Rade Šerbedžija (Downton Abbey, Eyes Wide Shut), sekä suomalainen Sara Soulié (Nymfit, Toiset tytöt). Sivuosissa nähdään myös suomalaiset tähdet Mikko Nousiainen ja Pamela Tola. 

Tarina heijastelee niitä psyykkisiä mekanismeja, joiden avulla ihmisiä voidaan johdatella ennalta-arvaamattomiin ja järkyttäviin tekoihin. Kukaan ei toimi vastoin omia moraalisia periaatteitaan, mutta kenet tahansa voi manipuloida haluttuun suuntaan kunkin omaa moraalia hyväksi käyttäen. On hienoa, että elokuva leviää laajasti tässä trollitehtaiden ja valeuutisten täyttämässä ajassamme ja luo aiheensa kautta mahdollisuuden keskustelulle meihin vaikuttavista manipulatiivisista voimista”, kommentoi elokuvan ohjannut Arto Halonen.