STOP THE PRESS!

Danny

Danny musikaali
Kuva: Daniel Paul

Suomen Kesäteatteri, Valkeakoski ti 2.7.2019
Ohjaus ja käsikirjoitus: Heikki Paavilainen
Kapelimestari: Ali Ahmaniemi
Rooleissa: Ilkka Koivula, Lauri Mikkola, Ushma Karnani, Susanna Laine, Erika Vikman, Ansku Bergström, Harri Penttilä, Janne Talasma, Ronja Alatalo, Vilho Erävesi, Osku Perkiö

Arvio: 3/5

Danny-musikaali kertoo tarinan miehestä nimeltä Ilkka Lipsanen, aina lapsuudesta tähän päivään saakka. Siitä, kuinka Porissa syntyneestä avioerolapsesta kasvoi yksi kotimaisen musiikki- ja viihdetaivaan kiintotähdistä, joka on vaikuttanut oman uransa lisäksi myös monen muun artistin uraan, kuten Kirkan. Toki mukana on ollut ihmissuhteita Seppälä-vaateketjun toisen omistajan Liisa Lipsasen ja Miss Suomeksi kruunatun Armi Aavikon kanssa. Eikä pidä unohtaa visiittiä elokuvakameroiden edessä Speden elokuvassa Noin seitsemän veljestä.

Kun puhutaan Dannystä, niin puhutaan yhdestä maamme merkittävimmistä ja kiinnostavimmista kotimaisen viihteen voimahahmoista. Hänen elämäänsä on voitu seurata myös lehtien sivuilta vuosikymmenien ajan. Tämä ohjaaja Heikki Paavilaisen käsikirjoittama musikaali nähtiin ensimmäisen kerran vuonna 2005 Rauman kaupunginteatterissa ja nyt Valkeakoskella nähtävä päivitetty versio tuo esitystä tähän päivään.

Ikävä kyllä esitys jätti ainakin allekirjoittaneen yllättävän kylmäksi. Ensinnäkin käsikirjoitus on melko köykäinen ja dialogi hyvin kankeaa, teksti ei kunnolla taivu näyttelijöiden suuhun. Näyttelijät yrittävät suoriutua hommasta kunniakkaasti, mutta hataran tekstin myötä vuorosanat ikävä kyllä kuulostavat melko höpsöiltä. Mukana on myös muutama juttu, jotka menevät suorastaan överiksi. Esimerkiksi Noin seitsemän veljestä -elokuvan kuvaukset on tehty sellaisella höpöosastolla, että tuntui kuin katselisi puskafarssia.

Oli tässä sentään jotain hyvääkin: tietenkin musiikki ja sen tulkinnat. Jos näytelmällinen puoli onkin mitä on, niin musiikki tässä pelastaa paljon. Ensinnäkin täytyy antaa kiitosta Ahmaniemen taidokkaalle orkesterille. Kappaleiden sovitukset ovat freesejä, jopa pölyttyneimmätkin hitit kuulostavat hyvin tuoreilta. Näyttelijöiden tulkinnat ovat kauttaaltaan erittäin mainioita yhdistettynä yllättävän näyttäviin tanssiosuuksiin. Vaikkei Danny-musikaali näytelmälliseltä puolelta aivan kolahtanut minulle, niin 60-luvun nuoriin se varmasti kolahtaa. Sen ainakin huomasin esityksen aikana.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net