STOP THE PRESS!

Diego Maradona

Diego Maradona
(C) On The Corner

Ohjaus ja käsikirjoitus: Asif Kapadia
Tuotanto: James Gay-Rees, Paul Martin
Roolissa: Diego Maradona
Arvio: 5/5

Lokakuun 30. päivänä 1960 argentiinalainen jalkapallolegenda Diego Armando Maradona syntyi Lanúsin kaupungin sairaalassa, mutta asui lapsuutensa köyhissä oloissa Villa Fioritossa. Jo kahdeksan vuoden ikäisenä Diegon kyvyt jalkapallon saralla huomattiin ja pikku hiljaa hän eteni omalla urallaan. Vähän ennen kuin hän täytti kuusitoista vuotta, hän teki ammattilaisdebyyttinsä Argentinos Juniorsin riveissä ottelussa Talleres de Córdobaa vastaan. Vuonna 1982 jalkapallon maailman cupin jälkeen hän siirtyi pelamaan Barcelonaan huikealla 7,6 miljoonan dollarin siirtohinnalla. Pari vuotta Barcelonan riveissä olivat niin vaiherikasta ja jopa kaaottista menoa, että mies päätettiin myydä eteenpäin. Hänet ostettiin lopulta reilulla 10 miljoonalla dollarilla Napoliin. Tästä alkoi miehen uran ja muun elämän vuoristoratamainen vaihe.

F1-kuljettaja Ayrton Sennasta (”Senna”) ja laulaja-lauluntekijä Amy Winehousesta (”Amy”) kertovien dokumenttielokuvien tekijä Kapadia on palanut kohisuttavien henkilökuvien pariin. Tällä kertaa käsittelyssä on yksi maailman kaikkien aikojen parhaista jalkapalloilijoista, jonka uraa on moni seurannut ja hänen yksityiselämästään keltaisen lehdistön sivuilta lukenut. Tämä mies ei varmasti ketään jätä kylmäksi, sillä sopivan ristiriitainen persoona hän on. Kapadia on ottanut tyylilleen uskollisen linjan. Annetaan miehen puhua ja siihen mukaan otetaan myös muita, kuten miehen ex-vaimo, henkilökohtainen valmentaja ja pelikavereita. Tälläkin kertaa vain ääninä ja kuva on arkistomateriaalia. Hyvä niin, sillä tämä konsepti on toiminut aiemminkin ja toimii tässäkin.

Vaikka suurin osa dokumentista keskittyy Napolin aikaiseen elämään ja uraan, niin se kuitenkin hyvin kuvastaa sitä, millainen mies Maradona oli tullessaan tuohon joukkueseen ja millainen hän oli sieltä lähdettyään. Noiden muutaman vuoden aikana mies todellakin muuttui radikaalisti, siksi rajaaminen tähän aikakauteen on hyvin perusteltua. ”Diego Maradona” on mielestäni tähän menessä paras urheilijasta kertova dokumenttielokuva, jonka olen ikinä nähnyt.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net