STOP THE PRESS!

Monty Pythonin Spamalot

Spamalot
Kuva: Jukka Kontkanen

Seinäjoen Törnävän kesäteatteri to 11.7.2019
Käsikirjoitus: Eric Idle pohjautuen Monty Python-ryhmän ”Monty Pythonin Hullu maailma” vuodelta 1974
Musiikki: Eric Idle, John DuPrez
Suomennos: Mikko Koivusalo
Ohjaus: Mika Eirtovaara
Musiikin tuotanto: Pekka Siistonen / Stone Factory OyÄ
Koreografia: Jyri Numminen
Pukusuunnittelu: Riikka Aurasmaa
Rooleissa: Aku Hirviniemi, Olli Rahkonen, Anna Victoria Eriksson, Juha Hostikka,  Henrik Hammarberg, Pihla Pohjolainen, Lauri Ketonen, Jyri Numminen, Annina Rubinstein, Eeva Markkinen, Ville Ortenvuori
Arvio: 5/5

Tervetuloa keskiaikaiseen Englantiin. Täällä hallitsee kuningas Arthur, joka on saanut tehtäväkseen löytää pyhän Graalin maljan. Onnistuakseen tehtävässään hän tarvitsee kunnon ryhmän: Sir Robinin (Hammarberg), Sir Lancelotin (Hirviniemi), Sir Galahadin (Rahkonen) ja Sir Bedeversen (Orttenvuori) sekä uskollisen Patsyn (Kesonen). Löytöretki ei tule ole olemaan helppo, sillä luvassa on monia esteitä, kuten julma musta ritari ja ranskalaiset vartijat.

Kun kuulin, että Seinäjoen Törnävän kesäteatteriin on tulossa Monty Pythonin klassikkoelokuvaan pohjautuva musikaali Spamalot, olin hieman hämmentynyt. Voiko tällainen kansainvälisillä lavoilla nähty ja palkintoja kerännyt musikaali onnistua suomalaisin voimin ja vieläpä kesäteatterissa? Hämmentymiseni oli todella turha, sillä esitys on täyttä rautaa. Olitpa Python-fani tai et, niin todella viihdyt! Ensinnäkin suomennos on aivan loistava. Taidokkaista suomennoksista tunnettu Koivusalo on leikitellyt dialogin kanssa tuoden siihen sopivasti paikallisia juttuja sekä laulujen sanoituksiin taidokkaita sanankäänteitä. Kun näitä pääsevät tulkitsemaan taitavat näyttelijät, niin homma pelittää aidosti katsojan nauruhermoja kutkuttaen. Eirtovaaran ohjaus on sujuvaa, saaden näyttelijöistä kaiken irti ja he myös antavat sen näkyä rooleissaan.

Kun musikaali on kyseessä, niin lavastus, puvustus, koreografia ja musiikki ovat myös merkittävässä osassa. Juho Lindströmin nerokas lavastus on suorastaan kekseliäs ja Riikka Aurasmaan pukusuunnittelu on sopivan hassuttelevaa. Tyylikäs koreografia ja musiikin sovitus tuovat kokonaisuudelle kirsikan kakun päälle. Monty Python´s Spamalot on tämän kesän kuumin musikaalikomedia, joka aidosti osaa hyödyntää Pythonien klassikkoa myös suomen kielellä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net