STOP THE PRESS!

Once upon a time… in Hollywood

Once upon a time... in Hollywood
Photo © 2018 CTMG, Inc

Ohjaus ja käsikirjoitus: Quentin Tarantino
Tuotanto: David Heyman, Shannon McIntosh, Quentin Tarantino
Näyttelijät: Margot Robbie, James Marsden, Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Dakota Fanning, Timothy Olyphant, Tim Roth, Margaret Qualley, Al Pacino, Kurt Russell, Luke Perry
Arvio: 5/5

Tapahtumat sijoittuva 60-luvun loppupuolelle, kun Hollywoodin vanha studiojärjestelmä on hajoamassa ja vanhat tähdet jäämässä historian sivuille, eikä elokuvamaailma tule olemaan entisensä. Sen kokee myös menestynyt elokuvatähti Rick Dalton (DiCaprio), joka ei tahdo saada muita rooleja kuin kakkosluokan pahan kaverin osia tv-sarjoista. Hänen stunttinäyttelijäkaverinsa Cliff Booth (Pitt) yrittää auttaa miestä mäessä, vaikka tietää tämän tilanteen olevan huono. Eräänä päivänä Dalton saa tarjouksen Italiassa kuvattavasta spagettiwesternistä. Hieman vastentahtoisena hän päättää lähteä kokeilemaan ja yllättyy saadessaan uutta tehoa uralleen. Tästä tarina lähtee kunnolla käyntiin.

Kuten elokuvan nimen perusteella voi arvata, kyseessä on tarantinomainen satuelokuva, vaikka osa tapahtumista, henkilöistä ja monista yksityiskohdista pohjautuu todellisuuteen. Tämä on todettava, koska moni on varmasti lukenut että elokuva käsittelee myös erästä tuohon aikaan tapahtunutta traagista tapausta. Onneksi Tarantino osaa käsitellä asiaa sen verran hienotunteisesti, että tarinassa asiaa sivutaan omalla tavallaan, mutta kuitenkin vapauksia ottaen. Elokuvassa on kyse fiktiivisen hahmon tarinasta, johon yhdistyvät monen tuon ajan eri näyttelijän tarinat ja heidän ominaisuutensa. Siihen kun lisätään vielä muut tarinan sivuhahmot ja tilanteet, on luvassa oivallinen kurkistus Hollywoodin studioiden kultakauden viimeisiin päiviin ja sen ajan ajankuvaan.

Parivaljakko DiCaprio-Pitt ovat rooleissaan todella uskottavia ja heille on kirjoitettu niin napakkaa dialogia, että katsojaa suorastaan naurattaa. Tarantinon aiemmista elokuvista tutut pitkät replikoinnit loistavat poissaolollaan, mikä ainakin tämän elokuvan suhteen toimi erinomaisesti. Vaikka muut henkilöt ovatkin elokuvassa lähinnä sivuhahmoja, niin kaksi nostaisin kuitenkin esiin: Margot Robbien taidokkaasti esittämä Sharon Tate edustaa jollain tavalla tuon ajan puhtautta ja hippien keskellä rähjäisessä mökissä elävää entisajan konkaria George Spahnia esittävä Bruce Dern studioiden kultakauden lopun nurjaa puolta. Once upon in time in Hollywood on viihdyttävä kokonaisuus, jossa lähes kolmituntinen kesto ei tunnu missään. Tätä kiehtovaa tarinaa haluaisi nähdä lisää.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net