STOP THE PRESS!

Leea Klemolan uutuus ja Notre Damen kellonsoittajan Suomen kantaesitys käynnistävät Tampereen Teatterin syksyn

Tampereen Teatterin syksy käynnistyy vimmalla ja suurilla tunteilla. Leea Klemolan ja Klaus Klemolan Arktiset leikit päättää vuonna 2004 alkaneen arktisen trilogian ja kylmää rakastavan Marja-Tertun tarinan. Suomen ensi-illan saa Disney-suurmusikaali Notre Damen kellonsoittaja Georg Malviuksen ohjaamana. Antti Mikkola tarttuu Stephen Kingin kauhuklassikkoon Piina ja Samuli Reunanen hellyttävään Ellingiin. Monologinäytelmä Riivaajat valmistuu neljän teatterin yhteistuotantona. Ohjelmistoa täydentävät lukuisat vierailuesitykset.

ARKTISET LEIKIT – Leea Kelmolan ja Klaus Klemolan arktisen trilogian neljäs osa käynnistää kauden

Syyskauden avaa Leea Klemolan ja Klaus Klemolan käsikirjoittama ja Leea Klemolan ohjaama Arktiset leikit, joka saa kantaesityksen 4. syyskuuta Frenckell-näyttämöllä. Se on arktisen trilogian neljäs osa, sitä edelsivät Tampereen Teatterissa kantaesitetyt Kokkola (2004),Kohti Kylmempää (2008) ja New Karleby (2011). Arktiset leikit on kertomus kahdesta matkakumppanista, Marja-Terttu Zeppelinistä (Heikki Kinnunen) ja Martti Piano Larssonista (Klaus Klemola), joiden tiet erosivat 12 vuotta sitten yhteiseen, maailman pohjoisimpaan yhteiskuntaan. Näytelmä sijoittuu Kokkolaan pienen merenlahden poukamaan, kuvitteelliselle ihmiskunnan viimeiselle rannalle, missä on joulukuussa veneilykelit. Näytelmä kertoo leikkikaverien merkityksestä ja ihmettelee, mitä on arktinen identiteetti ilman kylmää. Muissa rooleissa nähdään Juho Kuosmanen (mm. Cannesin elokuvajuhlilla palkitun Hymyilevä mies -elokuvan ohjaaja), Jussi Rantamäki, Mari Turunen, Jukka Leisti ja Anna-Elina Lyytikäinen.

NOTRE DAMEN KELLONSOITTAJA – Suurmusikaaliin myyty ennakkoon jo 32 000 lippua

Suurmusikaali Notre Damen kellonsoittaja saa Suomen ensi-illan 13. ja 14. syyskuuta Tampereen Teatterin päänäyttämöllä. Musikaali perustuu Disneyn animaatioelokuvaan ja Victor Hugon vuonna 1831 julkaistuun samannimiseen romaaniin. Alan Menkenin, Stephen Schwartzin ja Peter Parnellin luoman musikaalin on suomentanut Mikko Koivusalo. Musikaalin ohjaa Tampereen Teatterin lukuisten menestysmusikaalien ohjaaja Georg Malvius ja musiikin johtaa Martin Segerstråle. Musikaalin lavastuksesta vastaa Marjatta Kuivasto, puvustuksesta Ellen Cairns ja koreografiasta Adrienne Åbjörn. Musikaalin jännittävät tapahtumat vievät 1400-luvun lopun Pariisiin. Katedraalin suojissa eläneen hyväsydämisen mutta epämuodostuneen kellonsoittaja Quasimodon roolissa vierailee Helsingin kaupunginteatterista freelanceriksi siirtynyt Petrus Kähkönen, arkkidiakoni Clauden roolissa nähdään Ilkka Hämäläinen. Oikeudentuntoisen mustalaistyttö Esmeraldan roolissa vierailee Josefin Silén ja urhoollisen kapteeni Phoebusin roolissa Lari Halme. Muissa rooleissa nähdään Antti Lang, Risto Korhonen, Ville Mäkinen, Pia Piltz, Arttu Ratinen, Anna-Maija Jalkanen, Helena Rängman, Matti Hakulinen, Aki Haikonen, Raisa Kekarainen, Pyry Smolander, Petteri Loukio, Elisa Piispanen, Ilona Chevakova, Elina Rintala, Panu Kangas, Filip Rosengren, Jukka Wennström ja Osku Ärilä. Lisäksi musikaalissa esiintyy kamarikuoro Tampere Cappella ja Suomen Teatteriopiston opiskelijoita.

PIINA – Stephen Kingin hyytävä tilleri

Lokakuun 3. päivä Frenckell-näyttämöllä ensi-illan saa Antti Mikkolan ohjaama trilleri Piina. Kauhun kuninkaan Stephen Kingin psykologinen trilleri on Kingin tuotannon ylivoimaisesti esitetyin näyttämösovitus, sen on kirjoittanut William Goldman. Tätä sovitusta on esitetty Broadwaylla, missä sitä tähdittivät Bruce Willis ja Laurie Metcalf, nyt rooleihin nousevat Tampereen kovat nimet Mari TurunenEsa Latva-Äijö ja Jukka Leisti. Trilleri kertoo kirjailijasta, joka auto-onnettomuuden seurauksena, pahasti ruhjoutuneena, joutuu ykkösfaninsa sairaanhoitaja Annie Wilkesin hoidettavaksi lumen saartamalle maatilalle. Piina on Mikkolan toinen ohjaus Tampereen Teatterissa. Hänen edellinen ohjauksensa oli yleisömenestys Huojuva talo.

ELLING – Draamakomedia arjessa selviytymisen ankaruudesta

Marraskuun 1. päivä Frenckell-näyttämöllä saa ensi-illan Axel Hellsteniuksenhellänkirpeä draamakomedia Elling. Näytelmä perustuu Ingvar Ambjørnsenin romaaniin Brødre i Blodet. Ohjauksesta vastaa Samuli Reunanen. Elling on hieman erikoinen aikamiespoika, joka äitinsä kuoleman jälkeen joutuu psykiatriseen sairaalaan. Hän saa huonetoverikseen itsetuhoisen ja naisenkipeän Kjell-Bjarnen, ja miesten välille viriää omalaatuinen ystävyys. Miesten ystävyyssuhde joutuu todelliseen tulikokeeseen, kun he muuttavat kaupungin tukiasuntoon ja ryhtyvät totuttelemaan ympäröivään maailmaan. Rooleissa nähdään Johannes Korpijaakko, Ville Majamaa, Antti Tiensuu, Eeva Hakulinenja Kirsimarja Järvinen.

YHTEISTYÖPRODUKTIOT

DOSTOJEVSKIN IDIOOTTI – Uusi Tampereen Liikkuva Näyttämö toteutetaan yhdessä TTT:n kanssa

Kolmelle näyttelijälle (Antti Tiensuu, Riikka Papunen, Jari Leppänen) toteutettu näytelmä Dostjevskin Idiootti on toteutettu yhteistyössä Tampereen Työväen Teatterin kanssa. Tampereen liikkuvan Näyttämön kiertävän esitystoiminnan suunnittelussa, kehittämisessä ja rahoittamisessa ovat olleet teattereiden lisäksi mukana Tampereen kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut, sosiaali- ja terveyspalvelut, sekä Taiteen edistämiskeskus. Tavoitteena on luoda pysyvä yhteistyömalli kiertävälle esitystoiminnalle Tampereen ja Pirkanmaan alueella. Esityksen ensi-ilta on 28. elokuuta Kellariteatterissa. Sen jälkeen esitys lähtee kiertämään tamperelaisten ikäihmisten luo.

RIIVAAJAT – Neljän teatterin yhteistuotanto

Riivaajat valmistetaan  nejän teatterin yhteistyönä ja se saa ensi-iltansa neljässä kaupungissa. Tampereen Teatterin, Teatteri Jurkan, Turun Kaupunginteatterin ja Teatteri KSR:n yhteistuotanto pohjaa Fjodor Dostojevskin klassikkoon ja on intensiivinen ja raikas tulkinta pikkukaupungissa toimivan vallankumouksellisen solun jäsenistä ja heidän  läheisistään. Yhden miehen näytelmä pohtii, millaisia keinoja saa käyttää maailman muokkaamiseksi mieleisekseen? Onko murha liian kova hinta paremmasta maailmasta? Lavalla nähdään karismaattinen Markus Järvenpää, ohjauksesta ja dramatisoinnista vastaa Tuomo Rämö. Tampereen ensi-ilta on 15. lokakuuta Frenckell-näyttämöllä.

OHJELMISTOSSA JATKAVAT

Ohjelmistossa jatkavat Kaisa Helan ja Mari Turusen käsikirjoittama ja esittämä Häpeä! – Nolo komediaSeela Sellan ja Esko Roineen esittämä Rakkauskirjeitä sekä ikisuosikki joulunäytelmä Saiturin joulu. Ilkka Heiskasen tähdittämä jouluherkku nähdään teatterin ohjelmistossa nyt jo 8. vuotta.

VIERAILUT

Syyskaudella Frenckell-näyttämöllä nähdään jälleen useita vierailuesityksiä omien tuotantojen lisämausteeksi. Erkki Saarela vierailee legendaarisella monologillaan Mysteerio Buffo, jolla maestro on kiertänyt ympäri Suomea jo 40 vuoden ajan. Ville Keskilä, Mikko Kivinen ja Kalle Pylvänäinen kiihdyttävät vauhtia vastaanotolla uudella Lisää saikkua, kiitos! -esityksellään. Se on jatko-osa Saikkua, kiitos! -hittinäytelmälle. Jukka Rasila ja Mikko Räinä irrottelevatAppivanhempien ABC – 10 tapaa selvitä -komediallaan, jonka aiheena on ihanat, kamalat appivanhemmat.

Myös Kulttuuriravintola Kivi tarjoilee maittavan vierailukattauksen. Broken Hearts Clubyhdistää musiikkiteatterin, rakkauden kiemurat ja huumorin. Rakkauden äärellä on myös Kivessä nähtävä Teemu Sytelän drag-musikaalimonologi Pieni ballerina, joka ammentaa aiheensa erilaisuudesta, musikaalitähteydestä ja hyväksymisestä. Kirsi Nurmisen ja Sirke Lääkkölän esittämä Minna & Fredrika on koominen ja liikuttava dialogi Minna Canthin ja Fredrika Runebergin tapaamisesta. Johannes Korpijaakko ja Jarkko Pajunen tarjoilevat kahden esityksen monologi-iltoja. Herkkupaloina ovat Hannu Mäkelän Aleksis Kivi -teokseen pohjaava Kivi ja Dario Fon tekstiin pohjaava PadovalainenEmilia Pokkinen ja Toni Jokiniitty tarjoilevat tunteikkaalla esityksellään Väsynyt olemaan vahva Eeva-Liisa Mannerinsanoja ja Nino Miguelin säveliä.