STOP THE PRESS!

Downton Abbey

Downton Abbey
Kuva: Jaap Buitendijk / Focus Features

Ohjaus: Michael Engler
Käsikirjoitus: Julian Fellowes
Tuotanto: Gareth Neame, Julian Fellowes, Liz Trubridge
Rooleissa mm. Hugh Bonneville, Michelle Dockery, Elizabeth McGovern, Maggie Smith, Jim Carter, Penelope Wilton, Imelda Staunton, Tuppence Middleton

Arvio: 3/5

Downton Abbeyn televisiosarjan kuudennen tuotantokauden tapahtumista on kulunut pari vuotta. Maailma on muuttumassa ja Crawleyn perheessä mietitään myös kartanon tulevaisuutta. Ennen kuin ratkaisuja tehdään, saapuu kuninkaallinen kirje. Siinä kerrotaan, että kuningaspari on tekemässä ns. maakuntakierrosta ja ovat tulossa myös Downton Abbeyyn. Valmistelujen lomassa ehditään ihmissuhteita ratkomaan ja kun paikalle saapuu Lady Bagshaw (Staunton) yhdessä seuraneitinsä Lucy Smith (Middleton) kanssa, on varsinkin Granthamin leskikreivitär Violetin (Smith) sanainen miekka varsin terävä.

Sarjan päätyttyä mietinkin, että varmaan tekijät saattavat tehdä sarjalle jatkoa elokuvan muodossa. Oletukseni osui oikeaan ja ilmoituksen tultua aloin miettiä miten se sitten lopulta onnistuisi – varsinkin kun monien sarjan ystävien odotukset ovat varmasti hyvin korkealla onnistuneiden kausien jälkeen. Itsekin sarjan ystävänä täytyy myöntää, että tämä elokuvajatko oli pienoinen pettymys, sillä siitä jää uupumaan sarjan tunnelmallinen hehku, kun tarinaa liikaa tiivistetään ja parituntiseksi elokuvaksi kokonaisuus jää keskinkertaiseksi. Toinen asia mikä ainakin itseäni harmitti oli visuaalisuus. Ikävä kyllä elokuva näyttää isolta kankaalta katsottuna enemmän televisioelokuvalta kuin elokuvateattereihin tarkoitetulta elokuvalta. Parasta kuitenkin on tuttujen hahmojen näkeminen ja varsinkin mainio dialogi. Kyllä, myös jälleen kerran parhaimmat heitot on kirjoitettu Maggie Smithin esittämälle Violetille, joka sarjassakin pääsi lohkaisemaan töksäytyksensä. Vaikkei Downton Abbey -elokuva mitään uutta tarjonnutkaan, niin ihan viihdyttävä se kuitenkin oli.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net