STOP THE PRESS!

Dostojevskin Idiootti

Kuvassa Antti Tiensuu, Riikka Papunen ja Jari Leppänen. Kuva Kari Sunnari
Kuvassa Antti Tiensuu, Riikka Papunen ja Jari Leppänen. Kuva Kari Sunnari.

Tampereen Työväenteatterin ja Tampereen Teatterin Liikkuvanäyttämö
Tampereen Työväenteatterin Kellariteatteri to 29.8.2019
Pohjautuu Fjodor Dostojevskin samannimiseen romaaniin
Dramatisointi: Riikka Papunen, Antti Tiensuu
Rooleissa: Jari Leppänen, Riikka Papunen, Antti Tiensuu
Arvio: 5/5

Sveitsiläisessä parantolassa aikaa viettänyt hyväsydäminen ja rehti ruhtinas Myškin (Tiensuu) tapaa paluumatkalla kotiin Rogožinin (Leppänen), jonka kanssa hän ystävystyy. Rogožin on matkalla tapaamaan Nastasja Filippovnaa (Papunen), johon tämä on kovasti rakastunut ja jonka kanssa hän haluaa ehdottomasti päästä naimisiin. Mykertoo Myškinille rakastetustaan, Nastasjasta (Papunen). Myškin tapaa myös Ganjan (Leppänen), jonka esimies on luvannut maksaa 100 000 ruplaa, jos tämä menisi naimisiin Filippovnan kanssa. Ganja ei ole kiinnostunut tästä naisesta, vaan nuoresta Aglajanasta (Papunen). Hän taas ei ole puolestaan kiinnostunut Ganjasta, niin tämä päättää mennä naimisiin Nastasjan kanssa. Kun myös ruhtinas Myškin rakastuu Nastasjaan, niin melkoinen ihmissuhdesoppa on valmis.

Kun Fjodor Dostojevskin tiiliskivimäisestä klassikkoromaanista tehdään tunnin mittainen näytelmä, niin hommaa on ollut tiivistää tarina tiukaksi paketiksi. Papunen yhdessä Tiensuun kanssa ovat onnistuneet sovittamaan Dostojevskin tarinasta tiiviin, teemoiltaan koskettavan, mutta myös hauskan teatteriesityksen, joka aidosti sykähdyttää sydäntä ja saa myös sopivasti kasvot hymyyn. Kun mukaan lisätään Papusen ja Tiensuun sekä Rogožinia esittävän Leppäsen roolisuoritukset, on paketti todella täydellinen.

Kun kyseessä on Tampereen Työväen Teatterin ja Tampereen Teatterin yhteinen yhteistyöesitys, joka nähdään mm. palvelutaloissa ja vanhainkodeissa, niin kulttuuriteko on suorastaan valtava. Juuri tällaista toimintaa tarvitaan entistäkin enemmän, jotta kulttuuri pääsee sinne, mistä ei niin helposti päästä paikan päälle. Dostojevskin Idiootti on loistava lähtölaukaus toiminnalle. Se sopii erinomaisesti kaiken ikäisille, eikä aliarvioi katsojaa millään tavoin. Nerokasta toimintaa!

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net