STOP THE PRESS!

Arktiset leikit

Arktiset leikit
Kuva: Harri Hinkka

Tampereen Teatterin Frenckell -näyttämö ke 4.9.2019
Kirjoittanut: Leea Klemola, Klaus Klemola
Ohjaus: Leea Klemola
Dramaturgi: Rosa-Maria Perä
Lavastussuunnittelu: Erkki Saarainen
Pukusuunnittelu: Tuomas Lampinen
Valosuunnittelu: Max Wikström
Äänisuunnittelu: Jan-Mikael Träskelin
Rooleissa: Heikki Kinnunen, Klaus Klemola, Mari Turunen, Anna-Elina Lyytikäinen, Jukka Leisti, Juho Kuosmanen, Jussi Rantamäki

Arvio: 3,5/5

Täytyy myöntää, että harvoin on lyönyt ajatukset tyhjää, mutta kun aloin miettiä, mitä oikein kirjoittaisin tämän näytelmän tarinan esittelynä, ei oikein sanoja tullut esiin. Onko se hyvä vai huono juttu? Ehkä hyvä, sillä tässä näytelmässä ei oikeastaan mitään kunnollista juonta ole. Jos onkin, niin aivotyhjyys voi ehkä johtua siitä, etten ole nähnyt tämän Kokkola-trilogian aiempia teoksia. Ja tämä on sen neljäs osa. Ehkä siksi jotain on jäänyt uupumaan, mutta toisaalta ei myöskään odotuksia ollut. Tapahtumat sijoittuvat Kokkolaan, jossa elelevät monenkirjavat ihmiset omine ongelmineen. On mm. Sami Simpasta (Turunen), Vili Autio Tiippanaista (Lyytikäinen), Jani ”Intijani” Mikkolaa (Leisti), Piano Larssonia (Klemola) ja tietenkin Marja-Terttu Zeppeliniä (Kinnunen). Sitten kun vielä mukaan lykätään kaikenlaiset tilanteet ja tiukkaakin tiukemmat dialogit, niin onhan siinä melkoinen soppa valmiina.

On rehellisesti myönnettävä, että esityksen jälkeen olin melkolailla pölkyllä päähän lyöty. Olinko pitänyt esityksestä vai en? Ainakaan näyttelijäsuorituksista se ei ollut kiinni, sillä Klemolan ohjauksessa näyttelijät ovat saaneet hahmoistaan irti melkoiset voimat, jotka jaksavat kantaa näytelmän alusta loppuun saakka. Vaikka näytelmä on paikoin melko hauskakin ja sisältää tuota aiemmin mainitsemani mainiota dialogia, niin tarinana kokonaisuus ei toimi ihan niin hyvin, että se saisi minulta neljää tähteä. Ensikertalaisenakin voin todeta, että tämä kannattaa ehdottomasti nähdä, sillä sen verran mielettömiä hahmoja ja heittoja näytelmä sisältää. Näin lopuksi täytyy antaa erikoiskiitokset lavastus- ja pukusuunnittelulle. Ne olivat suorastaan loistavia ja varsinkin kekseliäs lavastus toi näytelmään isomman näyttämön tunnun.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net