STOP THE PRESS!

Olen suomalainen

Olen suomalainen
Kuva: Jaana Rannikko

Ohjaus: Aleksi Mäkelä
Käsikirjoitus: Marko Leino, Tomi Tuikkala
Näyttelijät: Matti Ristinen, Tiina Lymi, Tatu Sinisalo, Talvikki Eerola, Iikka Forss, Ilkka Heiskanen, Aake Kalliala, Joni Leponiemi, Mikko Töyssy, Mikko Kouki, Joanna Haartti, Sakari Kuosmanen
Arvio: 3/5

Tapahtumat käynnistyvät 60-luvun puolella, kun nuori ja ujo, mutta omalla tavallaan myös röyhkeä nuori mies tapaa Pia Viheriävaaran. Tämä nuori mies on Kari Jalkanen, latojana kirjapainossa työskentelevä mies, joka haaveilee menestyksekkään laulajan urasta. Käytyään Toivo Kärjen pakeilla, ei homma aivan lähde lentoon ja samalla Helsingin reissulla tulee saatua turpaan humalapäissään ja jouduttua myös poliiisin kiinniottamaksi. Pia on huomannut miehen alkoholiongelman, jonka tämä yrittää piilottaa, ja koittaa ohjata miehen yrittämään uudelleen levytysuraa. Hän joutuu ottamaan itselleen taiteilijanimen, joka syntyi hänen etunimestään ja hänen toisesta nimestään Tapanista. Pian hän saakin mahdollisuuden, mutta monta mutkaa on matkassa ja menestyksestä joutuu maksamaan myös kovat oppirahat.

Jos katsojalukuja katsellaan, niin suomalaiset ovat kiinnostuneita kotimaisista artisteista kertovista elokuvista – ja ennen kaikkea sellaisten miesten tarinoista, jotka ovat jo edesmenneet ja heillä on ollut jonkinlaisia ongelmia elämässään. Samaa linjaa edustaa myös tämä Olen suomalainen -elokuva. Vaikka se kuvaakin raadollisesti alkoholisoituneen laulajan Kari Tapion uraa ja hänen elämänsä kolikon molempia puolia, niin melko kevyeksi tarina kuitenkin jää. Henkilöhahmoja ei juurikaan syvennetä ja moni hahmo jää irralliseksi. Siksi kokonaisuus jää melko vaisuksi, eikä katsoja saa kunnolla otetta. Elokuvan vahva voima on kuitenkin maestroa esittävä Matti Ristinen. Hän onnistuu pitämään omalla roolityöllään homman niin hyvin kasassa kuin vain voi. Hän suoriutuu mainiosti jopa vanhemman Tapion osuudesta, vaikka maskeeraus on noissa kohtauksissa todella epäuskottava. Jos Ristisen vahvaa roolisuoritusta ei olisi, niin elokuva olisi saanut yhden tähden vähemmän. On sen verran väkisin väännetyn oloinen teos.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net