STOP THE PRESS!

Pikku vampyyri

Pikku vampyyri
Kuva: Kari Sunnari

Tampereen Työväen Teatterin Eino Salmelaisen näyttämö pe 6.9.2019
Perustuu Angela Sommer-Bodenburgin kirjasarjaan
Dramatisointi: Wolf-Dietrich Sprenger
Suomennos: Leena Viljakainen
Ohjaus: Ilmari Pursiainen
Lavastus: Perttu Sinervo
Pukusuunnittelu: Marjaana Mutanen
Valosuunnittelu: TJ Mäkinen
Äänisuunnittelu: Niklas Vainio
Rooleissa: Juha-Matti Koskela, Antti Peltola, Eriikka Väliahde, Antti Peltola, Hiski Grönstrand, Kristiina Hakovirta, Jari Leppänen, Minna Hokkanen, Mika Honkanen
Arvio: 5/5

Anton Papunen (Koskela) on aivan tavallinen poika, joka on innostunut vampyyrikirjallisuudesta. Hän lueskelee sitä usein ennen nukkumaan menoa. Eräänä yönä hänen elämänsä muuttuu, kun vampyyri nimeltä Rydiger von Schlotterstein (Peltola) ilmaantuu hänen huoneeseensa. Näistä kahdesta tulee ystävyksiä ja Rydigerkin haluaa lukea Antonin vampyyrikirjoja. Kun kuvioihin ilmaantuvat myös Rydigerin sisko Anna (Väliahde) ja muut hänen sukulaisensa, Antonin vanhemmat sekä vampyyrinnitistijä Kalmankulma (Honkanen), ovat melkoiset soppa-ainekset valmiina.

Kun tehdään juttuja lapsille, missään nimessä ei pitäisi aliarvioida lasten ymmärrystä tai huumorintajua. Usein näin on tapahtunut, mutta tämän näytelmän kohdalla väitän, että homma pelittää todella niin, että lapsikatsojat ovat lähes hievahtamatta koko esityksen ajan. Välillä kuuluu naurua, mutta tuntuu siltä, että katsojat ovat löytäneet jotain aitoa ja oikeaa. Täytyy itsekin myöntää, että pidin Pikku vampyyristä kovasti. Se on hauska, jännittävä ja mukaan on ripoteltu myös sopivasti tärkeitä teemoja, kuten erilaisuuden hyväksyminen ja kuinka erilaisista kavereista voi tulla hyvätkin ystävät. Siihen kun lisätään erittäin taidokkaat näyttelijäsuoritukset kautta linjan ja tyyliin sopivat näyttävät lavasteet, on kokonaisuus täydellinen. Siksi Pikku vampyyri siirtyi näkemieni koko perheen näytelmien top-listan kärkipäähän.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net