STOP THE PRESS!

Notre Damen kellonsoittaja

Notre Damen kellonsoittaja
Kuva: Heikki Järvinen

Tampereen Teatteri päänäyttämö pe 13.9.2019
Perustuu Victor Hugon romaaniin ja Disney-elokuvan lauluihin
Musiikki: Alan Menken
Laulujen sanat: Stephen Schwartz
Käsikirjoitus: Peter Parnell
Suomennos: Mikko Koivusalo
Ohjaus: Georg Malvius
Musiikin johto: Martin Segerstråle
Lavastussuunnittelu: Marjatta Kuivasto
Pukusuunnittelu: Ellen Cairns
Koreografia: Adrienne Åbjörn
Valosuunnittelu: Raimo Salmi
Äänisuunnittelu: Ivan Bavard, Jaakko Virmavirta
Videot: Heikki Järvinen
Rooleissa mm: Petrus Kähkönen, Josefin Silén, Ilkka Hämäläinen, Lari Halme, Antti Lang, Risto Korhonen, Ville Mäkinen, Pia Piltz, Arttu Ratinen, Helena Rängman, Anna-Maija Jalkanen, Pyry Smolander, Matti Hakulinen, Petteri Loukio, Elisa Piispanen, Ilona Chevakova, Elina Rintala
Arvio: 5/
5

Tapahtumat sijoittuvat 1400-luvun lopun Pariisiin. Notre Damen kellotornissa on koko ikänsä asunut kyttyräselkäinen Quasimodo (Kähkönen), joka ei ole elämänsä aikana päässyt kertaakaan käymään kirkon ulkopuolella. Arkkidiakoni Claude Frollo (Hämäläinen) pitää poikaa piilossa, ettei häntä vaan satutettaisi erilaisuutensa takia, vaikka syyt ovatkin jotain aivan muuta. Kaupunkiin saapuu Notre Damen katedraalin turvallisuusjoukkojen kapteeni Phoebus (Halme), joka suorastaan hurmaa kaupungin naisia ulkonäöllään. Kaupungissa järjestettävien juhlallisuuksien aikaan näiden kolmen elämään ilmestyy mustalaisnainen Esmeralda (Silén), joka muuttaa heidän elämänsä… totaalisesti!

Kun kuulin ensimmäisen kerran, että Tampereen Teatteri on tuomassa näyttämölle Disneyn musikaalin Notre Damen kellonsoittaja, aloin vakavasti miettiä, miten tämä musikaali saadaan mahdutettua teatterin päänäyttämölle, ja kuinka tuo animaatioelokuvan ns. söpöys saadaa poistettua ainakin omasta mielikuvastani. Kun saavuin saliin, nämä ajatukset olivat lähestulkoon poissa. En tuntenut olevani teatterissa, vaan jylhässä katedraalissa. Lavastuksen suunnittelusta vastannut Marjatta Kuivasto on tehnyt ryhmänsä kanssa niin huikean lavastuksen, että se saa katsojan suorastaan haukkomaan henkeään. Siihen kun lisätään Ellen Cairnsin suunnittelema puvustus, Åbjörnin koreografia, Salmen valot, Bavardin ja Virmavirran äänet, on visuaalinen puoli täydellisesti hallussa.

Laadukkaiden näytelmä- ja musikaalikäännösten tekijänä kunnostautunut Mikko Koivusalo on jälleen vauhdissa. Hänen suomennoksensa on sujuva ja laulut ovat saaneet tyylikkäästi soljuvat sanat, jotka ovat nautittavaa kuultavaa osaavien esittäjien esittämänä. Näyttelijätyö on taidokasta ja koskettavaa kautta linjan. Ennen kaikkea Quasimodoa esittävä Kähkönen tekee roolissaan loistavaa työtä. Hänessä yhdistyy sopivasti hahmon herkkyys ja viattomuus. Hänen vastavoimaansa, Frolloa esittävä Hämäläinen tekee sipulimaisen roolisuorituksen. Ai mikäkö se oikein on? Mitä pidemmälle näytelmä etenee, niin sitä enemmän tietyt olemukset tulevat hänestä esiin. Siinä Hämäläinen tekee loisteliaan roolisuorituksen. Eikä hullumpia ole Halme Phoebusin ja Silén Esmeraldan rooleissa. He tekevät hyvin vahvat ja kiehtovat roolisuoritukset. Täytyy sanoa, että melkoinen musikaaliohjaajavelho tuo Malvius. Hän pystyy sovittamaan isoista teattereista tutun maailmanluokan musikaalin pienempään suomalaiseen teatteriin niin, ettei eroa juuri huomaa. Tampereen Teatterin Notre Damen kellonsoittaja on huippuammattitaidolla toteutettua kansainvälistä musiikkiteatteria.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net