STOP THE PRESS!

Blue Man Group

Blue Man Group
Photo © 2015 Lindsey Best

Tampere-talo la 14.9.2019
Arvio: 3/5

Nyt on rehellisesti myönnettävä, etten aiemmin ole nähnyt tätä ryhmää tai oikeastaan tiennyt siitä oikeastaan mitään muuta, kuin että muutama vuosi sitten se myytiin kanadalaislähtöiselle sirkusmaisia showta esittävälle Cirque du Soleilille. Mielenkiinnolla jäin odottamaan kuitenkin tätä esitystä, kun kerran mahdollisuus avautui.

Mistä sitten tässä lähes puolitoistatuntisessa showssa oli kyse? Sinimiesten esitys on show, jossa ei ollenkaan puhuta. Ainoa sanat tulevat monitoreilta, joille aika hauskasti heitellään yleisölle kaikenlaista ns. mukavaa hömppää. Kuten nimestä voi päätellä, niin lavalla on sinisiksi hahmoiksi pukeutuneita miehiä, jotka tekevät erilaisia asioita, kuten rummuttavat rumpuja, joissa vesi muuttaa väriään (kts. kuva) ja ottavat yleisöä mukaan myös lavalle osaksi showta. Luvassa on visuaalisesti sen verran näyttävä esitys, ettei sitä oikein pysty kuvailemaan. Se pitää kokea, jos haluaa oikeasti muodostaa kuvan siitä mistä tässä oikein on kyse.

Kuten alussa totesin, en ole nähnyt tai kuullut tästä ryhmästä mitään. En edes Youtube-videoita, joten lähdin esitystä katsomaan avoimin mielin. Alku lähtee melko lupaavasti liikkeelle, mutta sitten jossain keskivaiheen jälkeen homma hieman jämähtää ja ihmettelin, että tähänkö maailmankuulun porukan homma sitten jää? Onneksi se sentään lähtee kunnolla uudestaan käyntiin ja jaksaa sitten loppuun saakka. Visuaalisesti esitys on todella komeaa katseltavaa, eikä musikaalinen puolikaan jää pekkaa pahemmaksi. Tällaista ei ole Tampere-talolla ihan äskettäin nähty – tai onkohan koskaan – ja vaikuttavaa on.

Näyttävyys ja musiikki onkin tässä kaikkein parasta antia, sillä jos mukana piti olla jokin tarinallinen runko, joka pitää kokonaisuuden kasassa, niin sitä en kyllä huomannut. Yleisö pääsee mukaan esityksen tiimellykseen, mutta sekin ilo on lähinnä salin etuosassa oleville katsojille. Isojen pallojen pompottelemisessa pääsevät toki sitten muutkin mukaan. Mitä sitten loppujen lopuksi jäi käteen tästä esityksestä? Täytyy myöntää, että olin tullut viihdytetyksi, mutta ikimuistettavaa kokemusta siitä ei kuitenkaan tullut. Ikävä kyllä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net