STOP THE PRESS!

Scifi-elokuva Ad Astran äänitehosteita tehtiin Kokkolassa

–    Foley-artisti Heikki Kossi, foley-leikkaaja Pietu Korhonen ja äänittäjä Kari Vähäkuopus toteuttivat Ad Astran äänitehosteita H5 Film Sound -studiolla Kokkolassa.

Foley-artisti Heikki Kossi asuu ja työskentelee Kokkolassa, mutta työ vie taiteilijaa ympäri maailmaa. H5 Film Sound -studio vastaa elokuvien äänitehosteista, eli toteuttaa elokuvissa kuultavat askelten kopinat, vaatteiden kahinat ja oven kolahdukset. H5 Film Sound on tehnyt foleyt muun muassa elokuviin Pikku prinssi, Borg/McEnroe, Filth ja A Cure for Wellness. Yhtiön tuoreisiin meriitteihin lukeutuu äänitehosteiden toteuttaminen James Grayn Venetsian elokuvajuhlilla maailmanensi-iltansa saaneeseen scifi-elokuvaan Ad Astra.

Ad Astra on suuren budjetin amerikkalaiselokuva, jonka pääroolissa astronautti Roy McBridena nähdään Brad Pitt. McBride lähetetään avaruuteen etsimään kadonnutta isäänsä. Tehtävän aikana hänelle paljastuu asioita, jotka uhkaavat ihmiskunnan asemaa maailmankaikkeudessa.

”Projekti oli pitkä ja monivaiheinen”, Kossi kertoo. ”Elokuvan ensimmäiset äänitykset tehtiin jo alkuvuonna 2018, viimeisiä tehosteita hioimme Kokkolassa kesällä 2019.”

”Projektin alussa palaveerasimme ohjaaja Grayn tiimin kanssa. Gray totesi, että hän haluaa yllättyä; kuulla jotain ennen kuulumatonta. Toive oli perusteltu, sillä elokuvan tapahtumat sijoittuvat noin 100 vuoden päähän tulevaisuuteen – ja avaruuteen”, Kossi naurahtaa.

”Lähdin siitä, että sadan vuoden kuluttua avaruusmatkailu on arkipäivää”, Kossi kertoo. ”Toisaalta tulevaisuuden materiaalit, niin vaatteissa kuin avaruusaluksissa eroavat nykyisistä. Uskon niiden olevan kevyempiä ja kestävämpiä. Kuvittelin äänimaiseman, joka on yhdistelmä rosoista arkisuutta ja huippuunsa kehiteltyä tekniikkaa”, Kossi kuvailee. ”Suurin haaste oli kuvitella, mitä Brad Pittin avaruuspuvun sisällä tapahtuu. Tavallaan asetuin hänen asemaansa, astuin hänen avaruuspukunsa sisään ja lähdin hänen kanssaan avaruuteen”, Kossi jatkaa.

Foley-taiteilijan työ on teknistä, mutta Kossin työskentelytapa ulottuu taidokasta pintaa syvemmälle: ”Jos mahdollista, luen aina käsikirjoituksen ennen varsinaisen suunnittelutyön aloittamista. Tarina on elokuvassa tekniikkaa tärkeämpää. Käsikirjoitus antaa elokuvan henkilöhahmoille syvyyttä, luo tapahtumille taustan ja kontekstin. Kaikki tämä vaikuttaa myös siihen, miltä valmiin elokuvan pitää kuulostaa.”

Ad Astra on kerännyt kiitosta teknisistä ansioistaan niin kuvauksen kuin äänisuunnittelun osalta. ”Äänellä on valtava merkitys tunnelman luomisessa. Teen aina parhaani vangitakseni oikean tunnelman ja tukeakseni hahmon tunneilmaisua, on kyseessä sitten animaatioprinssi pienellä planeetallaan – tai Brad Pitt avaruudessa”, Kossi summaa.

Ad Astra saa Suomen ensi-iltansa 20.9.2019.