STOP THE PRESS!

Iiris Härmän dokumenttielokuvalle pääpalkinto Raindance -elokuvafestivaalilla Lontoossa

Outouden laakso

Iiris Härmän ohjaama Outouden laakso voitti dokumenttielokuvasarjan pääpalkinnon Raindance -elokuvafestivaalilla Lontoossa. Raindance Ison-Britannian suurin riippumaton elokuvafestivaali ja se esittelee brittiläisten ja kansainvälisten elokuvantekijöiden rohkeinta ja tuoreinta sisältöä.

Outouden laakso on palkittu aiemmin tänä vuonna KI-Science Film Festivaalilla Saksassa sekä SiciliAmbiente Film Festivaalilla Italiassa ja viime viikolla se esitettiin Malmössä, Nordisk Panoramassa, jonne valitaan vuosittain parhaat pohjoismaiset lyhyt- ja dokumenttielokuvat.

Iiris Härmä on yksi Suomen tunnetuimmista dokumenttielokuvaohjaajista, jonka elokuvat voittaneet lukuisia kansainvälisiä palkintoja. Hänen edellinen elokuvansa Hyvästi Afrikka (2015) sai pääpalkinnon mm. New Yorkin Margaret Mead -festivaalilla, joka on Pohjois-Amerikan tärkein antropoligiseen elokuvaan keskittyvä tapahtuma.

Outouden laakso on dokumenttielokuva ihmisen ja tekoälyn välisestä suhteesta, sekä ihmiskunnan kohtaamista haasteista teknologisessa vallankumouksessa. Elokuvassa kuljetaan mm. tekoälytutkija Michael Laakasuon matkassa ja seurataan hänen ponnistelujaan paremman tulevaisuuden ja maailman puolesta. Tutkijat ovat huolissaan siitä, että tekoälyn tuomiin muutoksiin ja vaaroihin ei osata varautua riittävän ajoissa, koska kehityksen nopeutta ei täysin ymmärretä.

Outouden laakso luo kuvan teknologiaan kohdistuvista odotuksista ja peloista. Elokuvassa näytetään ihmisen ja robotin ensikohtaamisia erilaisissa tilanteissa, kuulemme kyborgin ajatuksia elämän tarkoituksesta ja seksirobotin tekoälyn kehittäjän visioita. Elokuva nostaa esiin tekoälyyn, digitalisaatioon ja robotiikkaan liittyviä eettisiä kysymyksiä ja haasteita.

Mitä tekoälyn kehitys merkitsee? Mitä se tarkoittaa ihmisyydelle ja yhteisöille, ja miten se vaikuttaa meidän ihmiskuvaamme? Mitä ovat ne arvot, joista haluamme pitää kiinni. Tekoälyn ja digitalisaation kehitys on niin nopeaa, että tekoälyä hyödyntävistä roboteista puhutaan jo maapallon uutena lajina.

Elokuvan on kuvannut ja tuottanut Visa Koiso-Kanttila / Guerilla Films.