STOP THE PRESS!

The Lehman Trilogy

The Lehman Trilogy
(C) Mark Douet

Tallenne: Lyttelton Theatre, Lontoo to 25.7.2019
Näytelmä: Stefano Massini, sovitus: Ben Power
Ohjaus: Sam Mendes
Lavastus: Es Devlin
Pukusuunnittelu: Katrina Lindsay
Valosuunnittelu: Jon Clark
Musiikki: Nick Powell
Rooleissa: Simon Russell Beale, Adam Godley, Ben Miles, Ravi Aujla, Candida Caldicot, Will Harrison-Wallace, Leighton Pugh
Arvio: 5/5

Kuten näytelmän nimi sanoo, se koostuu kolmesta osasta. Jos karkeasti nämä kuvailisi, niin ensimmäinen osa kertoo Lehmanien bisneksien alusta, toinen noususta ja kolmas tuhosta. Ensimmäisessä osiossa Henry Lehman (Beale) on saapunut Euroopasta Yhdysvaltoihin paremman elämän toivossa. Hän muuttaa Alabamaan, jonne hän perustaa oman firman, joka myy pukuja ja kankaita. Muutama vuosi myöhemmin maahan saapuvat myös hänen kaksi muuta veljeään, Emanuel (Miles) ja Mayer (Godley). Silloin syntyy tuo kuuluisa Lehman Brothers -yhtiö, jonka bisneksenä on myydä puuvillaa. Kun heille kertyy varallisuutta, he ostavat puuvillaplantaaseja yksi kerrallaan ja samalla kasvattaen rahaa ja valtaa. Henryn kuoltua keltatautiin Emanuel ja Mayer päättävät siirtyä etelävaltiosta New Yorkiin. Tässä kohtaa siirrytään näytelmän toiseen osaan. Vuorossa on osuus, jossa pikkuhiljaa veljesten yritystoimintaan ovat tulossa myös heidän poikansa. Samalla tehdään päätös perustaa investointipankki, joka tukisi heidän omaa toimintaansa. Tässä vaiheessa mukaan ovat tulleet myös veljesten pojat, joita myös Beale, Godley ja Miles esittävät. Nousukiito on kova ja rahaa tahkotaan isosti. Kolmas osuus viekin sitten siihen, miten vakavaraisena pidetty yhtiö onnistutaan tuhoamaan ja millaisia seurauksia tuhoutumisen osalta voidaan nähdä.

Näytelmä pohjautuu italialaisen näytelmäkirjailija Stefano Massinin Italina radiolle kirjoittamaan viisiosaiseen radionäytelmään, joka ensi kertaa nähtiin tiivistettynä näyttämöversiona vuonna 2015 milanolaisessa Piccolo Teatro -teatterissa. Näytelmä on kääntynytkin kaikkiaan yhdelletoista kielelle. Tämä Sam Mendesin ohjaama ja Ben Powerin sovittama esitys on ensimmäinen englanninkielinen versio tästä näytelmästä. Kun kyseessä on yli kolmetuntinen näytelmä, on tekijöiden saatava kaikki osa-alueet kohdalleen, vaikka käsikirjoitus ja tarina olisivat kuinka hyviä tahansa. Kokonaisuuden pitää toimia alusta loppuun saakka ns. ongelmitta. Näin on käynyt tässä tapauksessa. The Lehman Trilogyssa Mendes tiiminsä kanssa on tehnyt todella tiukan paketin aina lavastuksesta, valaistuksesta ja taustavideoista näyttelijäsuorituksiin asti. Varsinkin jälkimmäinen on sen verran intensiivistä, että katsoja todella voi tuntea kapitalismin hengen silmiensä edessä, mutta samalla myös sen romahduksen tunteen. Vaikka kolmikko Beale, Miles ja Godley tekevät loistavat roolisuoritukset Lehmanin veljeksien rooleissa, niin he heittäytyvät myös muihin rooleihin. He esittävät myös Lehmanin poikien rooleja sekä naisroolitkin. Näissäkin he onnistuvat loistokkaasti tuoden näytelmään myös sopivasti huumoria. Voisin väittää, että The Lehman Trilogy on tämän vuosikymmenen tärkeimpiä näytelmiä. Se on oiva kuvaus rahan mahdista ja yhdestä mahtiperheestä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net