STOP THE PRESS!

Joker

Joker
Kuva: Niko Tavernise / Warner Bros:

Ohjaus: Todd Phillips
Käsikirjoitus: Todd Phillips, Scott Silver
Tuotanto: Todd Phillips, Bradley Cooper, Emma Tillinger Koskoff
Näyttelijät: Robert De Niro, Joaquin Phoenix, Zazie Beetz
Arvio: 5/5

Arthur Fleck (Phoenix) on yksinäinen mies. Hänen ainoa ystävänsä on oma äiti, joka kutsuu tätä Happyksi. Tämä isätön nuori mies ei oikein saa otetta mistään. Hänellä ei ole kunnollista työtä, hän ei pysty oikein saamaan ystäviä tai yleensäkään sopeutumaan yhteiskunnan normeihin. Mitä enemmän hän saa köniinsä, sitä syvemmälle itseensä hän vetäytyy ja hymyn taakse kertyy melkoinen määrä tuskaa. Kun mitta tulee täyteen, hymy senkun levenee.

Usein sarjakuviin tai sarjakuvahahmoihin perustuvat live action -elokuvat ovat sisällöllisesti joko höpöjä tai kunnon tarinaa vailla olevia viihdepläjäyksiä. Sellaisia ovat olleet mm. Marvelin ja DC:n elokuvat muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Niissä ei ole kunnolla voinut puhua laatuelokuvista, vaan hömppämäisistä viihde-elokuvista. Todd Philipsin ohjaama ja osittain käsikirjoittama Joker on jotain aivan muuta. Tätä voi kutsua jo laadukkaaksi draamaelokuvaksi, jossa on kunnon tarina ja muutenkin sisällöllisesti jopa ajattelemisen arvoisia teemoja kuten mielenterveyden hoito, televisio-ohjelmien vaikuttavuus ja jopa eliitin ymmärtämättömyys heikompiosaista kohtaan. Sekin on harvinaista tällaisissa viihde-elokuvissa – jollainen tämä kuitenkin on.

Visuaalisesti Joker muistuttaa 70-luvun lopun ja 80-luvun alun elokuvia. Jo Warnerin vanhasta logosta lähtien tyyli on retromainen, ja varsinkin vanhempi katsoja voi sukeltaa nuoruudenaikaiseen fiilikseen. Se jatkuu läpi koko elokuvan, sillä tekijät ovat pyrkineet pitämään tiukasti tästä linjasta, sopivasti leikitellen viittauksilla moniin tuon ajan klassikkoelokuviin, kuten Scorsesen Taksikuski ja Koomikoiden kuningas. Kun kyse on yhdestä sarjakuvien merkittävimmän pahiksen alkutarinasta ja usein Jokerin osassa on nähty karismaattisia näyttelijöitä, on varmasti tekijöillä ollut paineita tälläkin kertaa. Onneksi huippunäyttelijä hommaan löytyi. Erinomaisia roolisuorituksia aiemminkin tehnyt Joaquin Phoenix ei petä. Hän suorastaan on ilmiömäinen roolissaan ja vakuuttavan herkkä sekä vahva tunneskaaloillaan. Siinä missä reilu kymmenisen vuotta sitten Heath Ledger siirsi aiemmin koomisena hahmona tunnettua Jokeria vakavampaan ja inhimillisempään suuntaan, nyt Phoenix vie sitä pari astetta eteenpäin ja tekee yhden uransa komeimmista rooleista. Joker on ällistyttävän viihdyttävä, mutta samalla älykäs elokuva, joka tasolla.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net