STOP THE PRESS!

Amazing Grace

Amazing Grace
Kuva (C) Al’s Records & Tapes Production

Ohjaus: Alan Elliott, Sydney Pollack
Tuotanto: Joe Boyd, Alan Elliott, Rob Johnson, Spike Lee, Sabrina V. Owens, Angie Seegers, Tirrell D. Whittley, Joseph Woolf
Elokuvassa: Aretha Franklin, James Cleveland
Arvio: 5/5

Tammikuussa vuonna 1972 soulin kuningatar Aretha Franklin äänitti losangelesilaisessa New Temple Missionary Baptist -kirkossa elävän yleisön edessä livelevyn, joka sai nimekseen Amazing Grace. Kun tätä levyä äänitettiin, oli ohjaaja Sydney Pollack pyydetty tekemään tilaisuudesta musiikkidokumenttielokuva. Kuvausryhmä kuvasi kahden päivän ajan ja materiaali saatiin purkkiin. Mutta jälkitöiden aikaan huomattiin tekniset ongelmat: Pollack ei kuvauksissa käyttänyt klaffeja (siis tahdistustauluja), joten äänen synkronointi oli lähes tulkoon mahdotonta. Siksi filmimateriaali jäi lojumaan Warner Brosin arkistoihin, mutta livelevy kuitenkin julkaistiin. Pitkään itse dokumentin julkaisua on saatu odottaa, sillä jopa Franklin itse on syystä tai toisesta kieltänyt julkaisun. Franklinin kuoleman jälkeen hänen perheensä oli sopinut filmin julkaisemisesta ja nyt se on suuren yleisön nähtävillä.

On rehellisesti myönnettävä, etten täysin ymmärrä miksi laulajatar ei halunnut tätä julkistaa vuosia myöhemmin, sillä kyseessä on todella huikea musiikkikokemus. Vaikket pitäisikään gospelista, niin tämä taltiointi tuo esiin ainakin sen, miksi Franklinia pidetään yhtenä alansa huippuna. Kun uusi sukupolvi on päässyt restauroimaan kuvamateriaalin ja synkronoimaan ääniraidan kohdalleen, kokonaisuus on todellakin jotain uskomattoman hienoa. Katsoja tuntee olevansa paikan päällä, sillä uudelleen miksattu ääniraita tarjoaa aidon livefiiliksen. Varsinkin jos tämän nautiskelee elokuvateatterissa hyvän äänentoiston kera.

Amazing Grace on tunnelmaltaan lämmin, iloinen ja jopa paikoitellen niin riemukas, että ainakin yksi ihminen taitaa pökertyä kesken äänitysten. Puheita pitävät mm. Gospelin kuninkaaksi kutsuttu James Cleveland sekä Franklinin oma isä C. L. Franklin. Yleisössä näkyy myös Clara Ward, jonka suojatti Aretha oli. Myös Rolling Stonesien Mick Jagger ja Charlie Watts ovat yleisön joukossa. Onneksi tämä musiikkiherkku on tuotu vihdoin ja viimein suuren yleisön nautittavaksi.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net