STOP THE PRESS!

Roger Waters Us + Them

Roger Waters US and Them
Kuva: Trafalgar Releasing

Ohjaus: Sean Evans, Roger Waters
Tuotanto: Clare Spencer, Roger Waters
Bändi: Roger Waters, Dave Kilminster, Jon Carin, Jonathan Wilson, Joey Waronker, Gus Seyffert, Holly Laessig, Jess Wolfe, Bo Koster, Ian Ritchie, Azzurra Caccetta, Anais Dupay Rahman, Lucas Kornacki, Buket Komur, Glendon Jones
Arvio: 3/5

Pink Floyd -yhtyeen perustajajäseniin lukeutuva Roger Waters on uransa aikana tehnyt paljon kantaaottavia lauluja, joissa on käsitelty vakavia teemoja. Jo vuonna 1973 ilmestynyt konseptilevy Dark Side of Moon käsitteli ahneutta, aikaa, kuolemaa ja jopa mielisairautta. Linja jatkui aina ”entisen” Pink Floydin viimeiseen albumiin Final Cutiin, jota voi oikeastaan pitää lähinnä Watersin soololevynä, vaikka virallisesti se yhtyeen nimiin merkittiinkin. Mies on jatkanut soolourallakin erilaisten teemojen käsittelyä. Pari vuotta sitten ilmestyneellä albumilla, Is This the Life We Really Want, mies käsittelee syitä sille, miksi lapsia tapetaan eri puolilla maailmaa.

Tämän konserttitaltioinnin nimi, US + THEM, viittaa juuri tuohon Dark Side of the Mooniin, jolla kyseinen kappale on. Vaikka kiertue meneekin uuden levyn markkinoinnissa, niin tässä taltioinnissa uutta musiikkia kuullaan yllättävän vähän. En tiedä miksi, mutta mahdollisesti on haluttu saada katsomoihin vanhemman polven faneja tuttujen kappaleiden myötä. Ehkä tulemme näkemään pidennetyn ja laajemman kappalevalikoiman, kun konsertti lopulta saapuu DVD:nä ja Blu-rayna? Joka tapauksessa kokonaisuus on mainio. Luvassa on monia kappaleita, joita ei ole pitkän pitkään aikaan kuultu. Esimerkiksi Animals-albumilta selkäänpuukottavista liikemiehistä kertova Dogs ja valtaa janoavista tyranneista kertova Pigs. Toki mukaan mahtuu tuttujakin kappaleita, kuten Wish you were here, Time, Money ja tietenkin Another brick in the wall. Visuaalisesti konsertti on yllättävän näyttävä ja varsinkin Animals -levyn kannesta tuttu tehdasrakennus näyttää oikein upealta.

Jos jotain negatiivista pitää hakea, se on Watersin jatkuva poliittinen kannanottaminen konsertin aikana. On tunnettua, että miehellä on vahvat mielipiteet asioista ja hän pyrkiikin kovasti saamaan asioihin vaikutusta. Se on ihan ok ja hyväkin asia, mutta jos konsertti menee näiden asioiden kokoaikaiseen painottamiseen, niin se vie itse tapahtumalta jonkin verran tehoa. Välillä tunsin oloni lähinnä vaivaantuneeksi. Vai oliko se juuri Watersin idea saada katsoja tuntemaan itsensä ahdistuneeksi näistä aiheista? Olipa miten tahansa, niin musiikki oli hyvää ja bändi soitti todella tyylikkäästi ja taustalaulajatkin hoitivat hommansa kotiin mallikkaasti. Roger Watersin US + THEM on mukiinmenevää musiikkishowta, mutta ei se kuitenkaan mikään mestariteos ole kyseisen herran kategoriassa.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net