STOP THE PRESS!

Tampereen Työväen Teatterin kevään ohjelmisto julki

Tampereen Työväen Teatteri esitteli lokakuun 2019 ensi-illat Sofokleen Antigone sekä Hannu Salaman menestysromaaniin perustuvan sukupolvitulkinnan Juhannustanssit tiedotustilaisuudessaan tänään. Samassa tilaisuudessa julkistettiin kevään 2020 ohjelmisto. Luvassa on peräti kuusi ensi-iltaa, joista kaksi on kantaesityksiä. 

Ludvig Holbergin kansankomedia Jeppe Niilonpoika saa ensi-iltansa 25.1. Suurella näyttämöllä. Ohjaus ja sovitus on Akse Petterssonin, jonka ohjaus Kaspar Hauser on nimetty sukupolvikokemukseksi. David Mamet’in#metoo -aihetta käsittelevä Karvas pala (Bitter Wheat) tulee Eino Salmelaisen näyttämölle 21.1. Pohjoismaisen kantaesityksen ohjaa Milko LehtoSeela Sella on Hitler uutuusnäytelmässä Hitler ja Blondivastanäyttelijänään Verneri Lilja. Näytelmän käsikirjoitus ja ohjaus on Michael Baranin ja kantaesitys 19.2. TTT:ssä ja syksyllä 2020 Kansallisteatterissa. Teatteri Takomossa syyskuussa ensi-iltansa saanut yhteistuotanto Ruusuruoska tulee TTT:n Kellariteatteriin helmikuussa, ohjaus on Esa Kirkkopellon

Suomen Kansallisteatterin kanssa aloitettavan yhteistyön lisäksi TTT syventää oppilaitosyhteistyötään ja antaa Suuren näyttämön nuorien kykyjen käyttöön. Tulossa on kaksi musikaalia, jotka tuotetaan oppilaitosyhteistyönä. Rakastettu Dingo-nuorisomusikaali Nahkatakkinen tyttö esitetään viisi kertaa tammikuussa Tampereen Yhteiskoulun lukion 125-vuotisjuhlanäytäntönä. Toukokuussa näyttämön valtaa Tampereen Musiikkiluokkien 45-vuotisjuhlanäytäntö seikkailumusikaali Peter Pan.

Me tuomme näyttämölle sekä lumoavaa yhteiskunnallista teatteritaidetta että monipuolista kansainvälisen tason kansanteatteria”, toteaa teatterinjohtaja Otso Kautto. ”Kansa ei ole yksi ja jakamaton, joten ohjelmistommekin on moninainen, monipuolinen ja monimielinen.”

Kohtuuton komedia Jeppe Niilonpoika
Ensi-ilta 25.1.2020 Suurella näyttämöllä
Jeppe Niilonpoika on Ludvig Holbergin suosittu kansankomedia, jossa nimihenkilö heitetään kesken kaiken vallan ytimeen. Kun Jeppe, jälleen kerran korkin päälle astuttuaan, herääkin paronina, herrana ja valtiaana nousee kysymys: mitä kaikkea itsevaltiaana voikaan tehdä? Ja minkälainen on laskuhumala, kun aamu paljastaa juhlan jäljet ja paroni muuttuu takaisin talonpojaksi? Luvassa on vauhdikas, villi ja huumaava klassikko, joka vastaa muun muassa kysymykseen: miksi Jeppe juo? Ohjaaja on Akse Pettersson. Nimiroolissa nähdään ensi kertaa Tampereella vieraileva Joonas Heikkinen ja muissa rooleissa TTT:ssä myös vieraileva Hiski Grönstrand, teatterin uusi kiinnitys Anne-Mari Alaspää sekä Petra AholaTeija Auvinen, Juha-Matti KoskelaJyrki MänttäriSaska PulkkinenMiia Selin ja Auvo Vihro.

Musta komedia Karvas pala
Pohjoismainen kantaesitys 21.2.2020 Eino Salmelaisen näyttämöllä
Lontoon West Endissä juhlittiin kesäkuussa 2019 Bitter Wheat -näytelmän ensi-iltaa.  Pääroolissa nähtiin John Malkovich: elokuvatähti oli päättänyt palata teatterin näyttämölle 30 vuoden tauon jälkeen. Pulitzer-palkitun, kiistellyn David Mamet’n kirjoittama näytelmä oli herättänyt jo etukäteen runsaasti huomiota tulenaran #metoo-aiheensa takia. Tampereella oltiin hereillä ja näytelmän esitysoikeudet saatiin Suomeen pikavauhtia. Karvas pala kertoo siitä, mitä tapahtuu, kun vallantunne loiskuu kerta kaikkiaan yli äyräiden. Näytelmän mediamoguli Barney Fein sikailee lapsekkaasti kuin sarvikuono posliinikaupassa.Näytelmän mediamoguli Barney Fein sikailee lapsekkaasti kuin sarvikuono posliinikaupassa. Esitys tulee varmasti herättämään keskustelua. Onko mustassa huumorissa kaikki sallittua? Näytelmän on suomentanut Michael Baran, ohjaus on Milko Lehdon. Pääroolissa nähdään Aimo Räsänen, muissa rooleissa Tommi RaitolehtoSuvi-Sini PeltolaJari AholaYuko TakedaJanne Kallioniemi ja Joes Teka.


Hitler ja Blondi: Kansallisteatterin ja TTT:n yhteistuotanto
Kantaesitys 19.2.2020 Eino Salmelaisen näyttämöllä

Suomen Kansallisteatterin ja TTT pitkäjänteisen yhteistyön alkamisesta on lähetetty tänään erillinen tiedote ePressi-palvelussa. Ensimmäinen yhteistuotanto on Kansallisteatterin dramaturgin ja ohjaajan Michael Baranin Hitler ja Blondi, joka kantaa alaotsikkoa Kolmetoista laulua diktaattorille, saksanpaimenkoiralle ja pianolle. Esitys on runollinen, anteeksipyytelemätön ja komiikkaa kaihtamaton tutkimusmatka Adolf Hitlerin ja hänen lemmikkikoiransa Blondin elämään ja aivoituksiin. Rooleissa nähdään Seela Sella ja näyttelijä Verneri Lilja. Michael Baran ohjaa oman teoksensa. Suunnittelu- ja tuotantoryhmä tulee yhteisesti sekä Kansallisteatterista että TTT:sta.

Ruusuruoskan ensi-ilta oli Teatteri Takomossa loistoarvioiden saattelemana
Tampereen ensi-ilta 6.2.2020 Kellariteatterissa
Esa Kirkkopellon ohjaama Ruusuruoska on yhteistuotanto. Se sai kantaesityksensä Teatteri Takomossa 20.9. loistoarvioin. Minna Kontkanen kommentoi esitystä Suomen Kuvalehdessä: ”Alpo Jaakolan mystinen kuvataide puhkeaa näyttämöllä ääneen ja liikkeeseen. Se on sanan ja kuvan rajoja kaatava maineteko”. Tampereen ensi-ilta on 6.2.2020 Kellariteatterissa. Alpo Jaakolan sarjakuviin perustuvan näytelmä rooleissa ovat Takomosta Joanna HaarttiJoonas Heikkinen ja Nätystä Sofia Smeds sekä TTT:stä Minna Hokkanen ja Auvo Vihro. Tekstin on kirjoittanut Mika Rättö ja musiikki on Eero Palviaisen.

Abban ja Juicen laulut kuljettavat musiikkikomedioita TTT-Klubin kevätkaudella
Minna Koskelan 
käsikirjoittama ja ohjaama Rakastan sua ja Abbaa vierailee TTT-Klubilla 18.1.-28.3.2020. Lämmin musiikkikomedia kertoo keikkailevan pariskunnan Tuiren ja Kaukon tarinan ensitapaamisesta tähän päivään. Viimeisten 40 vuoden hittikappaleet siivittävät muistoja. Sanoittajamestari Juice Leskisen lauluja ja tarinoita muistellaan Heikki Vihisen sovitus- ja ohjaustyössä Lasilliset Juicea. Juicena nähdään lavalla Otto Kanerva, muusikkona Ari ”Kankku” Kankaanpää. Esitykset 24.1.-9.5.2020.TTT-Klubin kevätkauden keikat ja konsertit sekä stand up -illat julkistetaan myöhemmin syksyllä.

Ohjelmistossa jatkavat keväällä 2020 Suurella näyttämöllä musikaalikomedia Poikabändi jaJuhannustanssit, Eino Salmelaisen näyttämöllä Pikku vampyyriVanhoja poikiaDon Quijote ja Yhtä matkaa, Kellariteatterissa Koiran morsiamet sekä TTT-Klubilla Mars vs. Venus? sekä Luolamies.