STOP THE PRESS!

Täydellinen joulu

Täydellinen joulu
Kuva: Anni Anastasia Suikkanen / Bronson Club

Ohjaus: Taru Mäkelä
Käsikirjoitus: Kristofer Gummerus Monika Rolfnerin alkuperäiskäsikirjoituksen pohjalta
Tuotanto: Jesse Fryckman
Näyttelijät: Antti Luusuaniemi, Elena Leeve, Pirkko Mannola, Mikko Leppilampi, Maria Ylipää, Lotta Lindroos, Iikka Forss, Saara Kotkaniemi, Aku Hirviniemi, Kari Ketonen, Krisse Salminen
Arvio: 3,5/5

Uusioperheen äiti Outi (Leeve) on päättänyt, että tänä jouluna vietetään rauhallinen ja rakkautta täynnä oleva joulu. Hän haluaa, että paikalle kutsutaan myös entiset kumppanit puolisoineen. Tästä hänen miehensä Janne (Luusuaniemi) ei kovin innostu, mutta myöntyy kuitenkin. Kun porukka saapuu paikalle on joulun odottava tunnelma kohollaan, kunnes jouluaterian aikana Outi kertoo kaikille suuren yllätyksen, joka on tarkoitettu joululahjana Jannelle: hän odottaa lasta. Tästä alkaa ruljanssi, jossa menneisyydenkin haamut saavat kyytiä.

On kulunut parikymmentä vuotta sitä, kun Kjel Sundvallin ohjaama komedia, Tomten är far till alla barnen, valmistui. Tuolloin Monika Rolfnerin käsikirjoitukseen perustuva komedia oli melko tuore ja se herätti monissa närkästystä tiettyjen asenteellisuuksien takia ja tuolloin asenteet olivat muutenkin muuttumassa. Nyt suomalaiset elokuvantekijät ovat tuoneet tämän tarinan Suomeen ja muokanneet sitä kotimaiseen makuun sopivaksi nykyaikaistaen. Siinä he ovat onnistuneet yllättävän hyvin, sillä melko hyvin katsoja saa nauraa näiden hahmojen edesottamuksille ja samalla vähän tutkailla omia näkökulmiaan asioihin. Pitkän linjan ohjaaja Taru Mäkelä muistetaan monien lyhyt- ja draamaelokuvien lisäksi myös taitavana komedian ohjaajana. Häneltä on kääntynyt vallan mainiosti mm. Varasto-elokuva, Mieletön elokuu ja Eila, Rampe ja likka. Hänen ohjauksessaan Gummeruksen modernisoima käsikirjoitus muokkautuu näyttelijöiden esittämänä luonnollisella tavalla yliampuvaksi. Näyttelijäsuorituksista sen verran, että ainoa joka tässä elokuvassa suorastaan loistaa on Jannea esittävä Luusuanniemi, jonka ansiosta elokuva saa puolikkaan tähden lisää. Täydellinen joulu on melko hauska joulupläjäys, mutta jouluklassikoksi siitä ei ole.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net